Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Reacties op coalitieakkoord: "Hoeft de Zuidas niet meer veroverd te worden?"

1 juni 2022, 13.38 uur · Aangepast 1 juni 2022, 18.17 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Laurens Niezen

Oppositiepartijen zijn kritisch op de lastenverhogingen die de nieuwe coalitie doorvoert en ze vragen zich af hoe de uitgesproken ambities worden waargemaakt. Dat bleek vanmiddag tijdens de gemeenteraadsvergadering waarin het vorige week gepresenteerde coalitieakkoord besproken is. Lees in dit liveblog hoe de vergadering verliep.

1 juni 2022, 17.25 uur

Meerderheid stemt voor coalitieakkoord

Naast coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 zijn ook BIJ1, VOLT en de SP akkoord gegaan met het voorstel om het coalitieakkoord vast te stellen. 

AT5 / Laurens Niezen
1 juni 2022, 17.11 uur

Opstellers coalitieakkoord reageren: "Hoe meer stemmen meedoen, hoe mooier een akkoord kan zijn"

Marjolein Moorman van de PvdA gaat in op de opmerking van Annabel Nanninga, die zei dat akkoorden die drie noten tellen vaak 'ergens tussen lelijk en irritant'  zitten. "Dat hoop ik zeker niet voor de volgende periode. Ik wil dan ook zeggen, hoe meer stemmen meedoen, hoe mooier een akkoord kan zijn. En dat is ook nadrukkelijk onze inzet. En natuurlijk zijn er veel vragen gesteld, hoe gaat dat dan gebeuren, hoe ziet die uitvoering eruit, hoe gaan we dat ook volgen met elkaar. Dat is precies waar we de komende vier jaar voor hebben."

Rutger Groot Wassink (GroenLinks) zegt dat hij 'zinvolle en minder zinvolle suggesties' heeft gehoord. Hij vindt het niet vreemd dat de stad straks negen wethouders telt, een meer dan tijdens de afgelopen vier jaar. "Ik denk ook, dat als je naar de werklast kijkt en wat er op ons af komt, dat dat de afgelopen jaren zeker niet minder is geworden, maar juist meer. Ik denk dat je ook ziet dat de belasting voor wethouders vrij hoog is."

Reinier van Dantzig van D66 spreekt van een 'pittig, maar toch prettig startdebat'. "Verder moet mij nog van het hart dat de spanning tussen veel dingen in het coalitieakkoord open laten en tegelijkertijd niet de hoe-vraag tot drie cijfers achter de komma beantwoorden met elkaar nog wat debatten behoefd."  

1 juni 2022, 16.51 uur

Forum voor Democratie voorspelt eenzaamheid door parkeerplannen

Volgens Forum voor Democratie-fractievoorzitter Anton van Schijndel miskent het coalitieakkoord 'de leefwereld van grote groepen'. "Daar moet je je als politiek gezagsdrager in willen verdiepen. Dat is onvoldoende of misschien wel niet gebeurd. Ik noem het onderwerp parkeren en de eredienst voor de klimaatgod."

Van Schijndel zegt dat de coalitie betaald parkeren als hard verdienmodel inzet. "Dat is onverantwoord omdat we net uit de coronacrisis komen, er gierende inflatie is en het OV-net in met name Nieuw-West en Noord gewoon slecht is. Er komt daar vooral mobiliteitsarmoede, wat een ander woord is voor eenzaamheid."

AT5 / Luuk Koenen
1 juni 2022, 16.36 uur

CDA: "Niet iedereen met eigen huis of auto heeft sterke schouders"

"Als ik dit akkoord visualiseer, dan is wat bij mij binnenkomt toch een man met een wat morsig versleten rood pak, een lichtgroen hoedje en een hele kleine D66-button die nog net zichtbaar is", begint CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma. Hij vindt dat het akkoord 'veel mooie, loffelijke punten bevat en goede ambities'. 

Hij is het wel met bijvoorbeeld VOLT eens dat het vooral om ambities en ideeën gaat. Ook wil hij dat er meer wordt gedaan tegen drugscriminaliteit en is hij net als Remine Alberts van de SP bezorgd over de bezuinigingen op zorg. 

Boomsma vindt het onverstandig dat huizenbezitters en automobilisten meer moeten betalen. "Je kunt wel zeggen, de sterke schouders dragen de zwaarste lasten. Maar niet iedereen met een eigen huis of eigen auto is meteen aan te merken als iemand met hele sterke schouders. Voor mensen met een gewoon inkomen wordt het nog moeilijker om een huis te betalen en hier te kunnen wonen. Waar is de solidariteit met deze groep?"

AT5 / Luuk Koenen
1 juni 2022, 16.29 uur

DENK vindt coalitieakkoord 'vaag akkoord'

Sheher Khan, fractievoorzitter van DENK, omschrijft het nieuwe coalitieakkoord als 'vaag'. "Vaag, omdat er honderden miljoenen euro's aan bezuinigingen worden voorgesteld. Maar waar moeten die vandaan komen? Vaag, omdat er investeringen besteed gaan worden, maar hoe worden die ingezet? Vaag, omdat het document ook vol tegenstellingen staat. Toeristen en auto's moeten weg, maar zonder hen krijgen we de begroting helemaal niet rond. Het Amsterdamse akkoord is dus eerder een vaag akkoord."

De omschrijving 'kneiterprogressief', die D66 eerder gaf, vindt hij een goed gekozen. "Het is denk ik ook wel symbolisch voor de volgende blinde vlekken. Ja, er wordt meer geïnvesteerd in Nieuw-West, Zuidoost en Noord. Zeer terecht. Daar ben ik oprecht heel blij mee. Maar tegelijkertijd wordt er ook geld uit Nieuw-West, Zuidoost en Noord getrokken door middel van uitbreiding van het betaald parkeren. GroenLinks zei dat autobezit nou eenmaal duur is. Zeg dat maar tegen de minimagroepen die afhankelijk van de auto zijn om te werken."