Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer mensen nodig in de technieksector: "Ik weet nu precies hoe een huis in elkaar zit"

24 oktober 2022, 10.00 uur · Aangepast 27 oktober 2022, 13.57 uur · Door AT5 Producties

De cijfers liegen er helaas niet om, het tekort aan mensen in de bouw, infra en techniek is het afgelopen jaar toegenomen of gelijk gebleven. Dit blijkt uit een rapport van de TechBarometer. De gemeente is daarom gestart met de campagne: Baan met Toekomst. Rachid Rejaibi is van origine muzikant en volgt nu een opleiding tot elektricien. De makers van Amsterdam Informeert spreken Rejaibi in Noord, waar hij werkt aan een nieuwbouwproject.

AT5

Rejaibi neemt ons mee de hoogte in, op de daken van nieuwe woningen in Noord legt hij zonnepanelen aan. Als muzikant werkt Rejaibi graag met muziek op de achtergrond. "Ik breng mijn collega's in de muzikale sfeer", lacht hij vrolijk. "Ze worden helemaal getikt van me." 

Naast zijn opleiding tot elektricien is Rachid Rejaibi drummer en speelt hij in reggea en latin bandjes. In 2017 tourde hij door het Verenigd Koninkrijk met een Palestijns jazz project. Toen hij net aan de opleiding tot elektricien begon, was het wel even wennen. "Omdat het allemaal nieuw is maar het is goed te doen. Het allerleukste is dat ik nu precies weet hoe een huis in elkaar zit."

De reden waarom hij heeft gekozen voor elektrotechniek is tweeledig. "Ik vind het erg interessant om meer te leren over elektrotechniek en ook vanwege de baangarantie." 

Rachid Reijabi
Quote

"Ik vind het erg interessant om meer te leren over elektrotechniek"

Rachid Rejabi

René Tol is de begeleider van Rejaibi en vertelt dat er diverse mogelijkheden zijn als je doorstroomt naar een technische opleiding. "Natuurlijk begin je bij de fundamenten, maar de carrièremogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt doorgroeien tot zover jij wil." 

Met de campagne Baan met Toekomst organiseert de Gemeente oriëntatiedagen waarbij Amsterdammers kennis kunnen maken met de technieksector en een gratis omscholingstraject kunnen volgen. De eerstvolgende oriëntatiedag is op zaterdag 29 oktober. 

"Als we kijken naar de toekomst van de bouw, hebben we echt mensen nodig die door willen leren en ervoor willen gaan", sluit Tol af. 

Meer informatie over werken in de technieksector? Kijk op amsterdam.nl/baan-met-toekomst 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.