Start van hoofdcontent

Misdaad

NL
V

Twee vrienden zwaar mishandeld na uitgaansavond: "Mogelijk poging doodslag"

10 juni 2022, 13.00 uur · Aangepast 27 september 2022, 17.13 uur · Door AT5

Een zware mishandeling in het uitgaansgebied rondom het Leidseplein in februari. Twee vrienden krijgen meerdere harde trappen tegen hun hoofd, waarbij ze allebei zwaar letsel oplopen. De politie heeft inmiddels laten weten dat de verdachte is opgepakt. Beelden die we eerder in dit artikel lieten zien, zijn daarom offline gehaald.

De twee slachtoffers zijn in de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 februari gaan stappen als ze rond 03.00 uur een café aan de Lijnbaansgracht verlaten, op de hoek van het Kleine Gartmanplantsoen. Ze worden vervolgens uit het niets aangevallen door twee mannen.

Bewegingloos op straat

Eerst krijgt slachtoffer A een harde klap, waardoor hij achterover valt op straat. Terwijl hij daar ligt, wordt hij door een van de verdachten tegen zijn hoofd getrapt. Tegelijkertijd wordt ook slachtoffer B geslagen. Ook hij belandt op de grond en ook hij wordt, door de twee verdachten, tegen zijn hoofd getrapt. Het slachtoffer blijft bewegingloos op straat liggen. 

Een beveiliger probeert de mannen vervolgens weg te houden bij de slachtoffers. In eerste instantie lopen de mannen met de beveiliger mee, maar als slachtoffer A weer probeert op te krabbelen, gaan de twee toch weer naar hem toe. 

Quote

"Van een van de slachtoffers wordt zijn bovengebit uit zijn mond geschopt en geslagen"

Marijke Stor, politie Amsterdam

Met z'n tweeën slaan en schoppen ze het slachtoffer nog een keer. Door deze nieuwe mishandeling eindigt ook dit slachtoffer bewegingloos op straat. De verdachten gaan nog even het café in, maar komen al snel weer naar buiten. Ze lopen daarbij nog een keer langs slachtoffer B, die op dat moment op straat zit. Terwijl ze langs hem lopen geven ze hem allebei nog een klap tegen zijn hoofd. Daarna lopen ze weg. 

Letsel had veel erger kunnen zijn

"De slachtoffers lopen allebei behoorlijk lichamelijk letsel op", zegt Marijke Stor van de politie Amsterdam.  "Bij een van hen wordt zelfs zijn bovengebit uit zijn mond geschopt en geslagen. Door het vele schoppen  tegen de hoofden van de slachtoffers kan dit mogelijk gezien worden als een poging tot doodslag. Het  letsel van de slachtoffers had veel erger kunnen zijn." 

Op beelden van bewakingscamera's is te zien hoe de twee verdachten het café uitlopen, het café weer inlopen en daarna weer naar buiten gaan. Er is een derde man bij hen, maar die heeft geen geweld gebruikt en hij wordt daarom niet herkenbaar in beeld gebracht. Ook is er beeld van de mannen als ze door de Korte Leidsedwarsstraat lopen. "Wij komen graag in contact met mensen die de verdachten op de beelden denken te kennen of herkennen", zegt Stor. "Ook alle andere informatie over deze heftige zaak is welkom bij ons."

Heeft u informatie voor de politie?
Bel dan met de opsporingstiplijn: 0800 6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000. Klik hier om andere zaken uit Bureau 020 terug te kijken.