Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

ITA wil alsnog dat nieuwe toneelgroep Amsterdam naam gaat veranderen

10 juni 2022, 22.39 uur · Aangepast 14 juni 2022, 09.28 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Theatercollectief toneelgroep Amsterdam, die voorheen bekend was onder de naam De Warme Winkel, wordt teruggefloten door Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Toneelgroep Amsterdam wordt gesommeerd om hun naam voor komende donderdag op te geven, anders volgen er juridische stappen. Het kleine theatercollectief zoekt naar steun en is een petitie gestart in de hoop ITA alsnog te overtuigen, maar heeft geen plan B.

Het was een brutale stap, gaf een van de artistiek leiders Ward Weemhoff eerder toe. In maart van dit jaar veranderde De Warme Winkel in 'toneelgroep Amsterdam'. Dat klinkt menig Amsterdammer vast bekend in de oren, want dertig jaar lang is dit de naam geweest van een ander theatergezelschap in de stad. Toneelgroep Amsterdam (met hoofdletters) fuseerde in 2018 met de Stadsschouwburg en ging verder onder de naam Internationaal Theater Amsterdam (ITA). De naamswijziging van het andere theatergezelschap werd niet overlegd met ITA. "We vermoedden dat ze nee zouden zeggen", zei de artistiek leider daarover.

Dat er een brief op de deurmat kon vallen van een advocaat van ITA, was iets waar toneelgroep Amsterdam wel rekening mee hield, maar toch waren ze wat verrast. "We hadden niet verwacht dat ze drie maanden na de wijziging nog met een brief van een advocaat zouden komen. We hoopten dat ze alleen een beetje zouden balen en ons de naam zouden gunnen. Dit is een zwart scenario."

Bekende theaternaam

De theatergroep had zo zijn redenen om de bekend klinkende naam over te nemen. Volgens Weemhoff is het overnemen van de naam toneelgroep Amsterdam een 'buiging naar de toneelgeschiedenis'. Daarnaast vond de artistiek leider de timing ook heel goed. 'De naam toneelgroep Amsterdam zit nog vers is het geheugen", vertelt hij. "Je moet het dan ook meer als een kunstwerk in de publieke ruimte zien en niet alleen als marketingstunt." Daarnaast wil Weemhoff ook iets toevoegen aan het publieke debat: "Als toneelgezelschap spelen we graag met vragen rondom eigendom en authenticiteit."

Toneelgroep Amsterdam en ITA zijn partners van elkaar en kennen elkaar goed. De twee theatergezelschappen hebben een paar weken na de naamsverandering nog om de tafel gezeten. "Zij verzochten ons toen ook om ermee te stoppen, maar wij waren inhoudelijk niet overtuigd. We zouden toen nog een tweede gesprek voeren, maar dat werd telkens uitgesteld."

'Rechtszaak niet verantwoord'

Weemhoff hoopt met de petitie op zoveel mogelijk steun. "Ik hoop dat ons narratief breed gedeeld wordt en dat we genoeg support krijgen zodat ITA overtuigd is dat het publiek dit ons gunt." Wat er na 16 juni gaat gebeuren, weet toneelgroep Amsterdam niet. Weemhoff vermoedt dat ze een eventuele rechtszaak zullen verliezen. Daarnaast zou het ook financieel niet handig zijn. "We zijn een klein clubje en een rechtszaak zou voor ons niet verantwoord zijn." 

Op de vraag of de naamsverandering toch nog wordt teruggedraaid, geeft hij niet direct antwoord. Ingewikkeld vindt hij het wel. "De naam 'toneelgroep Amsterdam' staat al op zoveel posters en is overgenomen door media. Ik heb het gevoel alsof we voor een ravijn staan en niet weten waar we heen moeten. Er is geen plan B."

ITA laat in een reactie weten dat er meerdere redenen zijn om te eisen dat de naam 'toneelgroep Amsterdam' niet gebruikt wordt. 

Reactie ITA

"Er is vanuit ITA veel waardering voor De Warme Winkel, wat zich uit in een jarenlange samenwerking. Zo is er in de afgelopen 5 jaar ieder jaar vanuit ITA een co productie bijdrage overeengekomen, net als in het komende seizoen.

De naam 'Toneelgroep Amsterdam' is eigendom van ITA en staat derden niet vrij te gebruiken. De naam wordt al meer dan 30 jaar gebruikt en staat voor een decennialange traditie waarin ITA en haar voorgangers als grootschalig ensemble structureel meerdere grote zaal voorstellingen per jaar maakt en speelt. Nationaal en internationaal geniet ITA nog grote bekendheid met de naam Toneelgroep Amsterdam. Het is mede daarom dat nog steeds de websites toneelgroepamsterdam.nl en tga.nl   worden beheerd en onderhouden.

De naam heeft een historische waarde. Het gebruik van de naam toneelgroep Amsterdam door de Warme Winkelheeft de afgelopen periode bij het publiek meerdere malen tot verwarring geleid. Op verschillende momenten zijn de standpunten met De Warme Winkel over en weer uitgewisseld omdat ITA niet akkoord gaat met het gebruik van de naam toneelgroep Amsterdam door De Warme Winkel. Na diverse pogingen onderstreept de inzet van een advocaat het verzoek de naam niet meer onrechtmatig te gebruiken. Wij blijven hopen deze kwestie in overleg op te lossen, als dat niet lukt zullen we ons beraden op onze positie."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938