Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Circusbende, Ocho & Ibs en Maasja Ooms met docu 'Jason': genomineerden Amsterdamprijs bekendgemaakt.

20 juni 2022, 17.45 uur · Aangepast 15 september 2022, 16.20 uur · Door AT5 Producties

De nominaties voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2022 gaan naar Bodil Ouédraogo, Circusbende, Ocho en Ibs, de docu ‘Jason’ van Maasja Ooms, Echobox Radio en RAAAF.  Juryvoorzitter, componist en dichter Micha Hamel maakte de genomineerden bekend vanuit de ambtswoning van de burgemeester. 

Voor de Stimuleringsprijs, voor vernieuwende kunstenaars en initiatieven, zijn er drie genomineerden: visueel kunstenaar Bodil Ouédraogo, circusorganisatie Circusbende en rapduo Ocho & Ibs. Naast de Stimuleringprijs is er een prijs voor de beste culturele prestatie: Werk van het Jaar. Hiervoor zijn de documentaire ‘Jason’ van maker Maasja Ooms, online radiostation Echobox en kunstwerk ‘Black Water’ van RAAAF genomineerd. 

"Het is echt een erkenning voor het nieuwe circus en voor de alternatieve scene waar we vandaan komen. En dat is echt wel heel cool", vertelt Chiva Bons van Circusbende met een grote glimlach op haar gezicht. 

Do Verschragen (rechts) en Chiva Bons van Circusbende
Quote

''Het is echt een erkenning voor het nieuwe circus en voor de alternatieve scene waar we vandaan komen. En dat is echt wel heel cool"

chiva bons

"Heel tof om mee te maken", vertelt Ibsan Burnet van het rapperduo Ocho & Ibs. "We zijn heel gepassioneerd over wat we doen dus ik ben alleen maar dankbaar dat we dit mogen meemaken samen." Toen Nichowell Nicolas alias Ocho het nominatienieuws hoorde zat hij vol energie. "Ik ging gewoon flexen thuis, beetje dansen. Ja, genieten. Het voelde goed." 

Quote

"Ik ging gewoon flexen thuis, beetje dansen. Ja, genieten. Het voelde goed"

nichowell nicolas
Nichowell Nicholas (rechts) en Ibsan Burnet

Laurien Saraber, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, over de genomineerden: “Ik vind het zo mooi om te zien hoe de zes genomineerden ons een spiegel voorhouden, inspireren en uitdagen om met andere ogen naar de stad te kijken. Makers zoals zij zijn van fundamenteel belang voor deze creatieve stad. Met hun krachtige werk kleuren ze buiten de lijntjes en buiten de ring. Samen maken zij van Amsterdam een culturele wereldstad.”

Quote

"Met hun krachtige werk kleuren ze buiten de lijntjes en buiten de ring. Samen maken zij van Amsterdam een culturele wereldstad”

Laurien Saraber - directeur Amsterdams fonds voor de kunst

Uitreiking in oktober 

De uitreiking van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2022 vindt in oktober plaats. In de categorie Bewezen Kwaliteit zal de prijs direct toegekend worden aan de winnaar. Samen met de winnaars uit de andere twee categorieën wordt deze in oktober bekend gemaakt. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en de unieke sculptuur ‘Skyline remix’, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers.

 AT5 maakt zoals elk jaar een serie portretten van de genomineerden, deze zullen na de zomer te zien zijn.