Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Ook de nieuwe uitbaters beloven: in Café 't Mandje blijft (bijna) alles hetzelfde

23 juni 2022, 07.00 uur · Aangepast 23 juni 2022, 09.41 uur · Door Michiel Klaassen

Café 't Mandje gaat weer open. Daarmee krijgt één van de bekendste kroegen van de stad de kans om zichzelf weer op de kaart te zetten. Aan het enthousiasme van de nieuwe uitbaters zal het niet liggen.

AT5

De dassen hangen er nog, de foto's zijn nog exact hetzelfde en de tapijtjes liggen er zoals altijd keurig bij. Het moge duidelijk zijn: Café 't Mandje is klaar om weer gasten te ontvangen. 95 jaar nadat Bet van Beeren de deuren van de kroeg op de Zeedijk opende, is het aan Marinda Filk en Laura Molenkamp om de geschiedenis van de oudste roze kroeg van de stad voort te zetten. Ze zijn geen familie van Van Beeren, en dat is een primeur: sinds ze overleed in 1967 was de kroeg achtereenvolgens in handen van haar zus Greet en van haar nicht, Diana van Laar.

Erfgoed

Van Laar verkocht de kroeg in december 2020 aan vastgoedbeheerder NV Zeedijk, nadat het in de coronapandemie in zwaar weer terecht was gekomen. De maatschappelijk vastgoedbeheerder besloot dat de legendarische bar als erfgoed bewaard moest blijven voor volgende generaties. Een speciaal opgerichte stichting zal daarop toezien.

Niet dat de nieuwe uitbaters ook maar iets van plan zijn te veranderen in het interieur: daarvoor zijn ze te verknocht aan de kroeg. "We hebben wel de dassen geïmpregneerd. Voor de brandveiligheid," vertelt Molenkamp. Zij en haar echtgenote kwamen geregeld in 't Mandje: tot 2020 runden ze broodjeszaak Prins Heerlijk, even verderop op de Zeedijk.

Het nieuws dat er uitbaters voor de kroeg werden gezocht, hoorden ze van Orlando. Hij heeft jaren bij 't Mandje achter de bar gestaan. "Het plan was om dat met zijn drieën te gaan doen", vertelt Filk. "Wij zouden de kroeg draaiende houden en met Orlando zouden we een kanjer van een barman hebben." Het mocht niet zo zijn: vorig jaar overleed Orlando, pas 55 jaar oud.

Quote

"Sinds bekend is dat het hier weer open gaat, loopt iedereen de deur plat met ideeën en plannetjes"

Marinda Filk, uitbater 't mandje

De nieuwe uitbaters eren Orlando met een foto in het raam, en er is een biertje in de maak. "Het geld dat we daarmee verdienen gaat naar het Aidsfonds", vertelt Molenkamp. En er zijn nog meer plannen om 't Mandje een maatschappelijke rol te geven. Er is een samenwerking op komst met verzorgingstehuis Sarphatihuis, om de lhbti-ouderen van het Rozeneiland een mooie dag te bezorgen. "En in welke richting het café zich verder zal ontwikkelen, weten we nog niet precies", zegt Filk. "Maar dat komt wel. Sinds bekend is dat het hier weer open gaat, loopt iedereen hier de deur plat met goede ideeën en plannetjes."

Wc

Het is nog even wachten op de vergunningen, en dan hoopt 't Mandje in juli de deuren weer te openen. "We willen op tijd klaar zijn voor de Pride natuurlijk." De dames beloven: alles in de kroeg blijft hetzelfde. Al denken ze wel dat de gescheiden dames en heren wc de langste tijd heeft gehad. Er komen twee toiletten en iedereen zoekt zelf maar uit waar ze heen willen. Misschien lastig voor oudere generaties, maar de dames leggen nuchter uit dat het past bij het dna van de kroeg. "In 't Mandje kan je jezelf zijn."

Filk en Molenkamp mogen de kroeg anderhalf jaar bestieren. In die tijd is het aan hen om de bekendste kroeg van de Zeedijk weer smoel te geven. Filk: "Daarna wordt er boven de kroeg verbouwd, en start de NV Zeedijk weer een sollicitatieprocedure voor uitbaters." Dat is nog ver weg: de komende weken staat de agenda vol met afspraken om de bar straks een vliegende doorstart te geven. Een uitdaging en een eer - de dames hebben er zin in.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938