Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bezorgersprotest vanwege dreigend vertrek Zapp: "Iedere cent die Zapp waard was, is gemaakt door de riders"

25 juni 2022, 13.15 uur · Aangepast 25 juni 2022, 14.11 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Voor het hoofdkantoor van flitsbezorger Zapp protesteerden vrijdagmiddag diverse bezorgers voor betere arbeidsvoorwaarden en betaling. Hun loon en banen zijn onzeker geworden nu de flitsbezorgservice heeft aangekondigd te overwegen uit Nederland te vertrekken.  

De vakbond Radical Riders was al van plan aandacht te vragen voor de slechte arbeidsomstandigheden van de bezorgers en het vervallen van allerlei bonussen, toen er deze week ook nog eens het bericht kwam dat Zapp uit Nederland dreigt te vertrekken.

"Dit zijn mensen van vlees en bloed, dit is hun bestaan, hun inkomen, daar moet je niet zo mee omgaan",  zegt Sjerp van Wouden, woordvoerder van de Radical Riders. "Iedere cent die Zapp waard was, is gemaakt door de riders, door de pickers, die door weer en wind hebben gefietst, die overvallen hebben overleefd, en die gewoon hebben gebikkeld voor dit bedrijf en hun hart hadden bij dit bedrijf. En die worden nu belazerd." 

Quote

"Ik wil geen geld voor nietsdoen, maar omdat ik vind dat dit bedrijf misbruik van ons maakt"

werknemer Zapp

Volgens flitsbezorger Zapp is het bedrijf niet levensvatbaar als het alleen nog mag opereren vanuit industriegebieden, zoals de gemeente wil. Kort geleden werd duidelijk dat de zogeheten darkstore van Zapp in de Fagelstraat in West moest sluiten omdat het in strijd is met het bestemmingsplan. Zapp overweegt daarom in Nederland te stoppen met hun diensten. 

Volgens de demonstranten hebben de riders enorm hard gewerkt in soms gevaarlijke werkomstandigheden. Er waren al problemen met het vervallen van bonussen en doorbetaling van loon, en nu staan hun banen ook opeens op de tocht. "We werken hard, ik leverde 600 bestellingen per maand af, ik was geen luie jongen, ik werk om geld te verdienen. Ik ben hier om dat ik recht heb op een beloning. Ik wil geen geld voor nietsdoen, maar omdat ik vind dat dit bedrijf misbruik van ons maakt."

De bond eist een goede ontslagregeling en doorbetaling van het loon totdat het contract eindigt. De directie van Zapp liet zich gisteren niet zien en ging ook niet het gesprek aan met de medewerkers. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938