Start van hoofdcontent

video

nl

Joods toernooi Jom Ha Voetbal dit jaar op de velden van AFC

26 juni 2022, 17.13 uur · Door Nina de Groot & Simone Langejan

Op de velden van voetbalclub AFC in Zuid is vandaag toernooi Jom Ha Voetbal. Het jaarlijkse sportevenement wordt georganiseerd door en voor de joodse gemeenschap, maar is ook toegankelijk voor niet-joodse spelers en toeschouwers. Naast sport kan je er genieten van live muziek en koosjer fastfood.

In 1980 werd de eerste editie van Jom Ha Voetbal opgezet door een groepje joodse studenten die een sportieve dag wilden organiseren voor hun geloofsgemeenschap. Rob Pach was één van hen en is tot op heden betrokken bij de organisatie van het evenement. "Het is fantastisch, na 41 jaar sta ik hier nog steeds."

Sindsdien is het toernooi uitgegroeid tot een begrip binnen de joodse maatschappij in de hele Benelux. Gemiddeld trekt Jom Ha Voetbal zo'n 1800 bezoekers per editie. "Er komen orthodoxen, liberalen, niet-joden, allerlei pluimages", vertelt een vrouw die het evenement al jaren bezoekt. De dag is open voor iedereen, maar wordt toch voornamelijk bezocht door mensen die zich identificeren met het jodendom. 

Quote

"Een mooi toernooi, dus daar houd ik van"

sjaak swart - mister ajax

Ook mister Ajax Sjaak Swart is van de partij. Hij geniet van de drukte en van de voetballers om hem heen. "Leuke wedstrijdjes, een goeie sfeer, en zo hoort het ook", zegt de inmiddels 83-jarige Swart. Ook hij is een jaarlijkse bezoeker van het toernooi.

Meer dan alleen voetbal

De meeste teams willen natuurlijk wel winnen, maar voor velen gaat het gevoel van samen zijn boven de voetbalprestatie. "Je ziet kinderen met keppeltjes, en je ziet kinderen die misschien niet eens weten wat keppeltjes zijn", zegt een bezoeker die zijn kleinkinderen komt aanmoedigen. Het gaat om dat samenzijn, vindt ook Rob Pach: "Als je om je heen kijkt, zie je het plezier van de mensen. En daar doen we het voor."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938