Start van hoofdcontent

video

nl

Flitsbezorger Gorillas wil snel terug naar De Pijp: "90 van de 98 klachten kwamen van één buurman"

2 juli 2022, 07.41 uur · Door Ronald Olsthoorn

De darkstore van Gorillas op het Gerard Douplein moest vorige week op last van de rechter de deuren sluiten. Een grote teleurstelling voor het bedrijf, zegt Gorillas-baas Sadik Cevik tegen AT5 die nu samen met de gemeente op zoek wil naar "werkbare locaties", ook in woonwijken. "Als het aan de randen van de stad wordt geplaatst, werkt het businessmodel niet."

AT5

"Wij zijn nieuw, en dat is even wennen, maar wij zijn niet anders dan de supermarkt", zegt de general manager Benelux van de flitsbezorger in de darkstore in Buitenveldert, een van de tien vestigingen die nog wel open is.

Cevik: "Als er bepaalde locaties niet werken, moeten we ook naar andere locaties gaan zoeken, maar op 60 procent van onze locaties, hebben we geen klachten, ook geen meldingen bij de gemeente, waaronder het pand waar we nu zijn, en wij moeten samen met de gemeente op zoek naar locaties die wel werkbaar zijn."

Bevriezing darkstores

Amsterdam kondigde begin dit jaar een stop af op nieuwe darkstores in de stad, omdat er binnen een jaar 31 als paddenstoelen uit de grond schoten. Vooral de magazijnen in De Pijp en in West leidden tot veel overlast bij omwonenden. In afwachting van nieuwe regels voor de distributiecentra, treedt de gemeente wel handhavend op daar waar de impact op de buurt te groot is. Naast de darkstore van Gorillas, moest ook die van Zapp in de Daniël Stalperstraat en die van Getir in de Eerste Jacob van Campenstraat de deuren sluiten. 

Gorillas besloot daarop naar de rechter te stappen, maar die gaf de gemeente gelijk en vond ook dat de darkstore in kwestie strijdig is met het bestemmingsplan, omdat het geen echte winkel is. "Teleurstellend nieuws voor ons, want we hebben de afgelopen tijd heel veel proactieve gesprekken gevoerd met de gemeente, met mede-bewoners, geluisterd naar wat er allemaal speelt, heel veel aanpassingen gemaakt, proactief vanuit onszelf", zegt Cevik die onder andere noemt dat er nu niet meer tot middernacht, maar tot elf uur 's avonds besteld kan worden en dat fietsen zoveel als mogelijk binnen worden geplaatst.

Quote

"Van detailhandel is geen sprake omdat winkelend publiek de darkstore niet kan in- en uitlopen om fysiek zelf producten uit te kiezen en te kopen"

de voorzieningenrechter van amsterdam

Juridisch is er volgens hem op de uitspraak wel het een en ander af te dingen, maar voorlopig procederen de flitsbezorgers niet verder en kiezen ze voor "de dialoog" met het nieuwe college van b&w, al kan de uitkomst daarvan volgens Cevik niet zijn dat Gorillas straks alleen nog maar terug te vinden is op industrieterreinen: "Als het aan de randen van de stad wordt geplaatst, werkt het businessmodel niet. Dan kun je niet duurzaam en efficiënt leveren. Dus voor ons is het heel belangrijk dat het in gemixte gebieden blijft waar ook normale winkels zijn."

En dat betekent dus ook in De Pijp. Cevik: " Wij nemen elke klacht serieus, maar bij dit pand waren 90 van de 98 klachten afkomstig van één bovenbuurman,  die u ook net in beeld heeft gebracht, en één persoon is er één te veel, maar wij moeten vooral kijken: hoe kunnen we alle buurtbewoners zoveel mogelijk ontlasten."

Quote

"De Amsterdammer vraagt naar deze dienst en blijft daar gebruik van maken, het enige dat wij kunnen doen is dat blijven faciliteren"

sadik cevik, general manager benelux gorillas

Concurrent Zapp gaf al te kennen het in Amsterdam waarschijnlijk voor gezien te houden, maar dat geldt niet voor Gorillas. Cevik is ervan overtuigd dat zijn 'riders' ook volgend jaar nog bestellingen rondbrengen: "Wij zien genoeg kansen om te blijven." 

Bekijk hieronder het hele gesprek met de topman van Gorillas die ook reageert op een recent artikel in NRC over de chaos in het snel groeiende bedrijf volgens meerdere (oud-)werknemers. 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938