Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Rijxman: woordvoering door D66-raadslid 'meer dan onhandig'

30 juni 2022, 17.00 uur · Aangepast 30 juni 2022, 17.28 uur · Door Stefan Bunschoten

D66-wethouder Shula Rijxman heeft spijt van de keuze om een raadslid van D66 voor haar het woord te laten doen. Dat liet ze vanmiddag weten tijdens een vergadering in de Stopera. 

JA21-fractievoorzitter had Annabel Nanninga had een debat aangevraagd. "Ik wil aan de wethouder vragen, hoe kom je nou op het idee om als bestuurder een raadslid in te zetten voor woordvoering over iets uit een andere baan?" Volgens Nanninga was het slecht voor het vertrouwen in de politiek. 

Schriftelijke reactie

Het raadslid dat de woordvoering deed, Rob Hofland, erkende vandaag nogmaals dat het onhandig was. Hij stuurde eerder ook een schriftelijke reactie aan AT5, waarin hij schreef dat de partij er van geleerd heeft en dat het niet meer voor zal komen.

"Ik kende meneer Hofland uit de periode dat hij campagneleider was", zei Rijxman. "Voor mij was het logisch dat Rob werd aangewezen. Maar ik kan niet anders dan me achter zijn woorden te scharen. Het was meer dan onhandig." Rijxman huurt inmiddels zelf een externe woordvoerder in die vragen beantwoordt over haar tijd bij de NPO. 

Quote

"Nu is het opgelost. Ik doe het nu helemaal zelf, met eigen portemonnee"

shula rijxman, wethouder

Nanninga vond dat haar vraag daarmee niet beantwoord was. "Dit had toch helemaal niets met D66 te maken?" Maar Rijxman bleef bij haar antwoord. "Ik weet niet of u geluisterd heeft naar de podcast, maar dan zult u horen, dat het vaak doortrekt naar mijn wethouderschap. We hebben met elkaar gezocht, hoe kunnen we het nu doen. Maar nu is het opgelost. Ik doe het nu helemaal zelf, met eigen portemonnee."

Meegesleept

Hofland had eerder contact opgenomen met journalist Ton F. van Dijk, die in meerdere podcasts over Rijxman sprak. Rijxman bleek bevriend te zijn met secretaris-generaal Marjan Hammersma (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), terwijl een klokkenluider over misstanden bij de NPO door de minister naar dezelfde Hammersma werd doorverwezen.

In algemene bewoordingen liet Rijxman zich tijdens de vergadering kort over die kwestie uit. Ze zei dat ze een breed netwerk heeft, bestaande uit onder meer ministers, presentatoren en bekende Nederlanders, en dat het heel vervelend was dat 'juist die mensen worden meegesleept in dit geval'. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938