Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Hoofdcommissaris Paauw: eerste proef met fouilleeracties werd 'soort circus'

1 juli 2022, 00.09 uur · Aangepast 1 juli 2022, 00.19 uur · Door Stefan Bunschoten

Hoofdcommissaris Frank Paauw denkt dat de nieuwe proef met preventief fouilleren een beter beeld zal geven dan tijdens de eerste keer. Dat zei hij vanavond tijdens een vergadering in de Stopera. 

Eerder werd al bekend dat er tijdens deze proef, die vanaf oktober plaatsvindt, gebruik wordt gemaakt van detectiepoortjes, handscanners en een 'selectiezuil'. Dat was bij de eerste proef nog niet zo. Toch bleven GroenLinks, D66, de SP, BIJ1 en DENK vanavond kritisch. 

Quote

"Vorige keer zat er 24 dagen tussen de proef en het weer instellen van de anderhalve meter-maatregelen"

rob hofland, d66

Zo zei D66-raadslid Rob Hofland dat de controles bij zouden kunnen dragen aan de verspreiding van het coronavirus. "Vorige keer zat er 24 dagen tussen de proef en het weer instellen van de anderhalve meter-maatregelen", zei Hofland, die daarom vroeg om rekening te houden met de besmettingscijfers van dat moment. 

Ook wilde hij, net als Sheher Khan van DENK, weten wanneer de tweede proef wel of niet geslaagd is. "Ik kan dat echt op dit moment niet zeggen, anders hadden we toch de proef niet hoeven doen?", reageerde Halsema. Na aandringen zei ze 'enige ergernis' over de kritiek te hebben."Ik heb wel degelijk rekening gehouden met verschillende sentimenten die in de raad leven. Tegelijkertijd heb ik ook te maken met zowel de politie als het Openbaar Ministerie die dit graag willen."

Quote

"Ik denk dat het ertoe heeft geleid dat het redelijk contraproductief werd"

frank paauw, hoofdcommissaris politie

Paauw wilde inderdaad graag een tweede proef. Volgens hem was de eerste proef 'dermate dichtgemetseld en omgeven door allerlei zaken dat het eigenlijk een soort circus werd'. "Want er waren waarnemers, burgerwaarnemers, hartstikke goed. En op een gegeven moment kwamen de vakbonden van de politie als tegenwicht met waarnemers. Dan was er een opzet... ik denk dat een gemiddeld circus of een gemiddelde andere opstelling eigenlijk ertoe heeft geleid dat het redelijk contraproductief werd."

Halsema zei na de proef een gesprek te willen houden met raadsleden. Ze zei ook dat de onderzoeksresultaten van de tweede proef voor hen dan controleerbaar zullen zijn. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938