Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Honderden demonstranten op de Dam voor abortusrecht: "We zijn geen lopende couveuse"

2 juli 2022, 17.55 uur · Aangepast 2 juli 2022, 18.10 uur · Door AT5

Op de Dam wordt vandaag gedemonstreerd om steun te betuigen aan vrouwen in de Verenigde Staten, nadat het Hooggerechtshof daar vorige week een uitspraak vernietigde voor het recht op abortus. Abortuswetgeving is daardoor weer in handen van de staten. Naar verwachting zal abortus in de helft van de staten verboden worden. 

AT5

 "Het nieuws dat miljoenen Amerikanen geen toegang meer hebben tot veilige abortus maakt veel los", aldus organisatie Baas in Eigen Buik. Bij de demonstratie zijn verschillende sprekers aanwezig. Zo spreekt Gunilla Kleiverda van Women on Waves: "Een vrouw is geen lopende couveuse waarbij de staat aan de knoppen mag draaien."

Ook D66-lid Ilana Rooderkerk sprak tijdens de demonstratie: "Hoe vrij zijn we als we niet zelf kunnen beslissen over lichaam en leven? Als anderen dat doen: de anti-lobby ,de wetgevers de rechters." Veel demonstranten hadden borden vast met leuzen als 'Abortus is geen misdaad' en 'My body my choice'.

Zelfbeschikkingsrecht

Naast de solidariteit voor Amerikaanse vrouwen, wordt op de Dam ook opgeroepen te waken voor veilig abortusrecht in Nederland. "Ook in Nederland heeft de anti-abortuslobby voet aan de grond. Dezelfde conservatieve bewegingen die in de VS bezig zijn met het recht op zelfbeschikking te ondermijnen, zijn hier actief. Er is urgentie om op te blijven komen voor het recht op en de toegang tot abortus."

 Begin mei was er op de Dam ook al een grote demonstratie van pro-abortusdemonstranten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938