Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brand in Westelijk Havengebied geblust

8 juli 2022, 21.14 uur · Aangepast 9 juli 2022, 08.05 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De brand die is ontstaan in een hoop metaal en zorgde voor veel rookontwikkeling in de stad is geblust. Vanwege de vele rook werd er eerder op vrijdagavond een NL-Alert verstuurd met als advies om bij last van de rook de ramen en deuren te sluiten. Rond 23.25 uur ging er een nieuw NL-Alert uit met als mededeling dat dat advies vervalt. Drie kwartier later had de brandweer de brand onder controle. 

Inter Visual Studio

Suit Yi

De brandweer liet weten om 00.15 uur dat de brand was geblust en dat zij alleen nog materiaal moesten opruimen. Uiteindelijk heeft het meer dan vier uur geduurd om de brand in een berg met schroot onder controle te krijgen. 

NL-Alert

"Als u last van de rook heeft: ga naar binnen, sluit ramen en deuren, zet ventilatie uit", stond in het NL-Alert dat er iets na 21.00 uur uitging. De brandweer heeft verder rond 23.20 uur aan AT5 laten weten dat het vermoedelijk nog vier uur gaat duren voordat de brand geblust is. 

Berg schroot

Bij een metaalbewerkingsbedrijf aan de Kwadrantweg in het Westelijk Havengebied, achter het Westerpark, is eerder op de avond een berg met schroot in brand gegaan. Het vuur is vanaf een flinke afstand te zien, net zoals de rookwolk die ontstaat door de brand. 

De melding van de brand kwam rond 19.40 uur binnen bij de brandweer. Vanwege de grootte van de brand is de brandweer met veel wagens uitgerukt naar het industrieterrein, ook is er een blusboot aanwezig. Vanaf verschillende plekken in de stad is de brand goed te zien. "Blijf uit de rook, blijf van de locatie weg. De brandweer is druk doende met blussen", zegt een woordvoerder van de brandweer ter plaatse.

Inter Visual Studio

Rook zichtbaar in wijde omgeving

Een tipgever meldt aan AT5 dat de rookwolk zelfs in Amstelveen te zien is, andere tipgevers melden de rookwolk ook te zien vanuit IJmuiden, Almere en Lelystad. De brandweer raadt mensen die last hebben van de rook om ramen en deuren gesloten te houden en om de ventilatie uit te schakelen. Meetploegen houden in de gaten of er door de brand verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen vrijkomen.

De rook slaat hard naar beneden richting de A10. De woordvoerder van de brandweer laat weten dat er druk overleg is tussen de brandweer, Rijkswaterstaat en de politie over het verkeer. De woordvoerder wil benadrukken dat mensen niet richting de brand moeten komen. 

Ook melden veel Amsterdammers dat de rook door de hele stad te ruiken is. Ook op plekken buiten de stad is de brand heel goed te ruiken. "Het stinkt hier als een idioot", zegt een inwoner van Diemen tegen AT5. Volgens de brandweer zijn er geen gevaarlijke stoffen gemeten. 

AT5

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938