Start van hoofdcontent

Stad

nl

Overlast en vernielingen door hangjeugd in Diamantbuurt: "In 25 jaar niet zo erg meegemaakt"

13 juli 2022, 11.50 uur · Aangepast 13 juli 2022, 14.09 uur · Door AT5

De Diamantbuurt wordt geteisterd door een groep jongeren die, met name in de nacht, voor overlast zorgt en hierbij ook vernielingen aanricht. Meerdere nachten achter elkaar werd er brand gesticht. Twee scooters gingen in het weekend in vlammen op, maandagnacht een bakfiets. 

Buurtbewoners voelen zich onveilig en vragen zich af waar het stopt. De buurt kende onrustige periodes in het verleden, maar een aantal bewoners, die anoniem hun verhaal doen uit angst voor de jongeren, zijn het erover eens: het is nu plots op een hoogtepunt.

"Het is nu op woensdagmorgen dat ik voor het eerst in een aantal dagen kan zeggen dat het een rustige nacht was", vertelt een buurtbewoner. "Ik woon hier nu zo'n 25 jaar en zo erg hebben we het hier nog niet meegemaakt. Het is voor het eerst dat ik een 14-jarige met een molotovcocktail door de straat zie lopen." 

Gerichte acties 

Een treurige aanblik in de Smaragdstraat. De verkoolde bakfiets staat nog op zijn plek en even verderop bij het badhuis is ook nog schade te zien van een scooterbrand. Ook woningen moeten het ontgelden, weet een buurtbewoner. "Ze gooien ramen in met dynamo's of andere voorwerpen", legt hij uit. "Niet geheel toevallig elke keer bij mensen die bijvoorbeeld aan de groep hebben gevraagd of het wat zachter kan." Deze vernielingen en de branden maken de buurt angstig, want het lijken gerichte acties, bedoeld om te intimideren. 

Camera's 

Er was cameratoezicht, maar dat is opgeheven. Onbegrijpelijk vinden de bewoners. In 2018 werden er namelijk camera's neergezet vanwege de liquidatie van de 29-jarige Annass el Ajjoudi en de aanhoudende overlast die een groep jongeren veroorzaakte. De camera's die werden geplaatst, hingen er in principe tot 31 december 2019. Die periode werd verlengd, maar enkele maanden geleden zijn de camera's weggehaald. 

Het lijkt er volgens buurtbewoners op dat de overlast sinds het verdwijnen van het toezicht verergerd is. De aanpak van de politie schiet volgens de buurt ook te kort. "Er wordt niet ingegrepen en om die reden doe ik dus geen oog dicht 's nachts", aldus een buurtbewoner. "Ik slaap al dagen amper, omdat ik gewoon bang ben dat mijn voertuig of huis aan de beurt is. Dan hoor ik ze rennen buiten en dan zit ik rechtop in bed." 

Beloftes van gemeentebestuur

Stadsdeel Zuid heeft vandaag een brief verstuurd naar de bewoners waarin beloftes worden gedaan aan de buurt. "We zijn zoveel mogelijk in de buurt aanwezig. We spreken bewoners en organiseren nog meer
samenwerking met de politie, handhaving, straatcoaches en jongerenwerk. Er worden extra
diensten gedraaid om goed op te kunnen letten, schoon te maken, gesprekken aan te gaan en in
te kunnen grijpen bij problemen. Het is belangrijk dat de rust terugkeert in de wijk. U zult ons
vaker tegenkomen op straat." 

Daarnaast wordt aangegeven dat de burgemeester het cameratoezicht terugplaatst. In de brief valt te lezen: "De camera’s worden op gezette tijden ‘live’ uitgekeken bij de politie. Wij hopen met het
extra cameratoezicht uw veiligheid én het gevoel van veiligheid bij u en uw buren te vergroten. Het cameratoezicht wordt in het beginsel voor de duur van twee maanden ingezet. Daarna wordt
bekeken of het noodzakelijk is om het cameratoezicht bij het badhuis te verlengen." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938