Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente geeft toe: nieuwe plek voor bedrijven vinden moet beter

15 juli 2022, 11.37 uur · Aangepast 15 juli 2022, 12.03 uur · Door Stefan Bunschoten

Wethouders Sofyan Mbarki (Economische Zaken) en Reinier van Dantzig (Stedelijke Ontwikkeling) vinden dat ondernemers, die vanwege plannen van de gemeente moeten vertrekken, beter begeleid moeten worden. Dat hebben ze laten weten naar aanleiding van de gevolgen van nieuwbouwplannen in de Klaprozenbuurt.

Meerdere ondernemers moeten uit die buurt weg omdat de gemeente wil dat er daar 2000 woningen, twee nieuwe supermarkten en twee basisscholen komen. Ze zijn al vele jaren met ambtenaren in gesprek over een nieuwe plek, maar dat is niet gelukt. Op verzoek van de Partij van de Ouderen vond er in mei een nieuw  gesprek tussen hen en de gemeente plaats. 

Quote

"Het vergt wijzigingen in projecten en beleid en neemt daarom tijd in beslag"

Sofyan Mbarki en Reinier van Dantzig

"Het verbeteren van het proces van herhuisvesting van bedrijven in transformatiegebieden is gewenst", geven beide wethouders toe. "Het vergt wijzigingen in projecten en beleid en neemt daarom tijd in beslag." De gemeente bekijkt nog wat er gedaan kan worden voor de betrokken bedrijven, maar stelt wel dat het oplossingen voor de betrokken bedrijven waarschijnlijk te laat komen. Mocht er wel iets gevonden kunnen worden, dan moeten bedrijven waarschijnlijk concessies doen. 

De wethouders onderzoeken verschillende maatregelen voor de toekomst. Zo wordt gekeken of het vinden van nieuwe plekken voor ondernemers bij transformaties van bedrijventerreinen 'waar mogelijk meer leidend' gemaakt kan worden. Ook wordt overwogen om naast ambtenaren ook 'intermediaire organisaties' in te zetten en ondernemers na een verhuizing te helpen met bijvoorbeeld vergunningen, het verkeer en handhaving.

'Zelf verantwoordelijk'

Wel benadrukken Mbarki en Van Dantzig dat bedrijven, zoals een woordvoerder van stadsdeel Noord eerder ook tegen AT5 zei, volgens hen 'zelf verantwoordelijk' zijn voor het vinden van een nieuwe locatie.

Een van de gedupeerde bedrijven is garage Appie en Sen, AT5 sprak de eigenaar in februari:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938