Start van hoofdcontent

Stad

nl

IJssalon Verona op Tussen Meer verdwijnt na bijna 50 jaar: "Buurt heeft er veel moeite mee"

20 juli 2022, 12.30 uur · Door Jimmy Miltenburg

IJssalon Verona Gelati op Tussen Meer in Osdorp sluit na 49 jaar de deuren. Naast een ijssalon is de zaak uitgegroeid tot een belangrijke ontmoetingsplek voor de wijk, vooral door het sympathieke echtpaar Ton en Willeke Brouwer. De aankondiging van de sluiting komt dan ook hard aan bij buurtbewoners. "Ik ben heel erg gehecht aan ze." 

Het echtpaar had er graag langer willen werken, maar zelf kunnen ze vanwege hun gezondheid niet langer door. "We zijn allebei hartpatiënt en hebben steeds meer makken", vertelt Willeke Brouwer, die van de 49 jaar er 42 meemaakte nadat ze Ton leerde kennen. "Dan houdt het een keer op, want je wil toch dat je niet je hele leven voor niks hebt gewerkt. Als er straks één omvalt dan hebben we allebei geen oude dag." 

Ontmoetingsplek voor de buurt

De zaak is opgezet door de vader van Ton, waarna Ton het zelf overnam en samen met Willeke voortzette. In al die jaren was Verona niet alleen een ijssalon, maar ook een snackbar. Toch heeft de zaak buiten het ijs en de snacks nog een andere aantrekkingskracht; het is voor de buurt een belangrijke plek om samen te komen. "We komen hier iedere dag", vertelt een wijkbewoonster. "Voor ons is het echt een uitje eigenlijk. Heerlijk hoor, kopje koffie drinken, ijsje eten. We gaan het wel heel erg missen."

Dat de ijssalon een grote rol speelt in de buurt werd ook in januari, direct na de jaarwisseling, duidelijk. Na vernielingen werd er binnen een mum van tijd een actie opgezet om ervoor te zorgen dat de zaak geholpen werd. In een zeer korte tijd werden duizenden euro's opgehaald. Hierover zei Willeke toen tegen AT5: "Ik ben de mensen super dankbaar, dat ze op die manier laten zien dat wij wat voor ze betekenen."

Huilende klanten

Door de aankondiging van het vertrek komen ook veel oude klanten weer terug om nog een laatste keer een ijsje te eten. Daarnaast zijn er buren die hun regelmatige bezoekjes nog extra opschroeven en hun verdriet uitspreken over het verdwijnen van hun geliefde plek. "De buurt heeft er veel meer moeite mee dan ik ooit had gedacht", vertelt Willeke. "Ik heb hier al huilende mensen gehad, er komen mensen met een bloemetje en kindjes die een knuffel komen geven omdat ze op vakantie gaan."

De zaak sluit haar deuren definief op zondag 31 juli. Volgens Willeke gaat er daarmee een unieke zaak uit Osdorp verdwijnen. "Iedereen kent elkaar en gaat bij elkaar zitten, gewoon gezelligheid en dat is hier niet meer te vinden", beschrijft ze. "Zelf ga ik mijn eigen ijs en de gezellige kletspraatjes het meeste missen." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938