Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onveilige rotonde Burgemeester de Vlugtlaan wordt aangepakt: "Je moet hier altijd opletten"

22 juli 2022, 15.20 uur · Aangepast 25 juli 2022, 13.03 uur · Door AT5 Producties

De rotonde op de Burgemeester de Vlugtlaan wordt veilig gemaakt voor weggebruikers. Zo wordt het fietspad verbreed naar een tweerichtingenfietspad en er komt een 'rammelstrook'.
De werkzaamheden vinden plaats ter hoogte van de Slotermeerlaan en de Antony Moddermanstraat. De makers van Het Verkeer waren weer ter plekke. 

AT5

Om de veiligheid op de rotonde te verbeteren worden verschillende problemen aangepakt, vertelt projectleider Yusuf Yerlikaya. Hij legt uit dat veel fietsers en bromfietsers de rotonde afsnijden en tegen het verkeer ingaan. ''Dat willen wij tegengaan door er een dubbel fietspad neer te leggen, zodat ze beide kanten op kunnen.''

Een ander probleem zijn de gevaarlijke inhaalmanoeuvres van automobilisten op de rotonde. ''Dit gaan we aanpakken door van twee rijstroken naar een rijstrook te gaan zodat er niet meer ingehaald kan worden.'' En dat is niet alles, aldus Yerlikaya. ''We gaan ook de bus invoegstrook tot ná de rotonde wijzigen En in de Antony Moddermanstraat wordt een zogenaamde 'rammelstrook' aangebracht.'' Hierdoor maken automobilisten een ruimere bocht met minder snelheid en hebben zo beter zicht op aankomende fietsers.

Quote

"Nou, op sommige punten heb ik zelf een paar keer bijna een aanrijding met mijn scootmobiel gehad."

dame op scootmobiel

Buurtbewoners en voorbijgangers die we spreken zijn blij en zelfs opgelucht dat de rotonde wordt aangepakt "Op sommige punten heb ik zelf een paar keer bijna een aanrijding met mijn scootmobiel gehad," vertelt een dame. "Drama, echt drama. Je krijgt geen voorrang als je op de fiets bent", klaagt een fietser. 

Niet alleen gebruikers van het fietspad hebben een onveilig gevoel. Door de twee rijstroken ontstaan  regelmatig gevaarlijke situaties. "Het is een drukke rotonde, vooral 's morgens wanneer kinderen naar school gaan en wij naar ons werk rijden. Echt, je moet altijd opletten, áltijd opletten'', zegt een  bewoonster.

Buurtbewoners

Gevolgen voor het verkeer

De rotonde wordt in fases aangepakt, waardoor er verschillende omleidingen zijn. "Voor nu heeft alleen het fietsverkeer nog last. Volgende week tussen 25 en 27 juli is de Slotermeerlaan even afgesloten. De week van 8 augustus is de aftakking naar Plein 40-45 afgesloten voor autoverkeer. In de week van 15 augustus kan je niet meer vanaf de N200 de rotonde op en moet je de omleidingsborden gaan volgen", sluit Yerlikaya af.

De werkzaamheden zijn 19 augustus klaar en dan kan iedereen weer gebruik maken van de rotonde. 

Quote

"Drama, echt drama. Je krijgt geen voorrang als je op de fiets bent"

fietser

Meer weten over alle werkzaamheden in de stad? Check: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.