Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eerste vaccinaties tegen apenpokkenvirus: 50 Amsterdammers opgeroepen

25 juli 2022, 10.33 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De Amsterdamse GGD heeft vandaag 50 mensen opgeroepen om een vaccin tegen het apenpokkenvirus te halen. Het is vandaag de eerste dag dat mensen een prik tegen het virus kunnen krijgen. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 10.500 mensen in de stad gevaccineerd worden.

De GGD hoopt de komende dagen meer mensen op te kunnen roepen. Het is de bedoeling dat er op termijn zo'n honderd mensen per dag langs kunnen komen.

Risicogroepen

De vaccinaties zijn voorlopig alleen bedoeld voor specifieke risicogroepen, zoals mannen die wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen en meedoen aan een proef met PrEP. Dat is een preventiemiddel tegen HIV. Ook krijgen mensen die bekend zijn op de soapoli een uitnodiging voor een vaccinatie.

Iedereen die gevaccineerd wil worden, moet twee prikken halen. Tussen de eerste en tweede prik zitten in totaal vier weken.

Besmetting

Mensen die besmet zijn met het virus, kunnen dat onder meer merken aan hoofdpijn, koorts, rillingen en moeheid. Een aantal dagen daarna volgt uitslag met blaasjes, die daarna korstjes worden. Op het moment dat de blaasjes verschijnen, ben je besmettelijk voor anderen. De GGD vraagt mensen die de blaasjes krijgen in quarantaine te gaan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938