Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

People of the Pride: "Ik weiger in een hokje gestopt te worden"

4 augustus 2022, 13.00 uur · Aangepast 4 augustus 2022, 13.33 uur · Door Flip Linssen & Roos Gerritsen

Vanaf jongs af aan is het al duidelijk voor Tabi Sutherland: "Het idee van een 'vrouw' of 'man' zijn, past niet bij me." Fietsen is Tabi's grootste passie, maar ook daar loopt die tegen de nodige moeilijkheden aan. In de Pride week maakt AT5/NH Nieuws de serie 'People of the Pride'. 

AT5

"Ik noem mijzelf transgender en non-binair. Transgender omdat ik me niet identificeer met het geslacht dat me gegeven was bij de geboorte en non-binair omdat ik me niet kan vinden in de genders, die we in de maatschappij hebben", vertelt de 28-jarige Tabi in de fietswinkel waar die werkt.

Wielrennen is diens grootste passie, maar juist daarin loopt Tabi tegen nodige grenzen aan. "Vooral in de sportwereld, moet je altijd kiezen tussen de mannelijke of vrouwelijke categorie. Als je ergens tussen in valt en je wil alsnog meedoen. Waar ga je dan heen?"  

Niet alleen in de sportwereld is het voor Tabi zoeken om zichzelf te zijn. "We moeten altijd kiezen: op formulieren van de zorgverzekering, als ik een vlucht boek,  als ik me aanmeld voor racen moet ik kiezen. Het is alsof ik niet besta." 

Quote

"Ik had het gevoel dat ik niet mocht bestaan, dat ik nooit ergens tussen zou passen"

Tabi sutherland

Voor het wielrennen is Tabi met een eigen oplossingen gekomen. Het starten van een LHBTI+ wielrengroep: "Ik weet dat we bestaan. Ik wil mensen laten zien dat we een veilige plek zijn om jezelf te zijn en dat het niet uitmaakt of je een professional bent of niet." 

Het verschilt per non-binair persoon hoe die wil worden aangesproken. Sommigen geven de voorkeur aan hij of zij. Anderen, zoals Tabi, kiezen voor die/diens of hen/hun.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938