Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

People of the Pride: "Op mijn diploma staat straks mijn oude naam, dat is niet leuk"

2 augustus 2022, 13.00 uur · Aangepast 2 augustus 2022, 15.05 uur · Door Flip Linssen & Roos Gerritsen

Voor veel Amsterdammers is de Pride week een week waarin ze zichzelf kunnen zijn. In de week van de Pride maakt AT5/NH Nieuws de serie "People of the Pride". In deze aflevering zie je Mars Remijn, dit jaar is het de eerste keer dat Mars viert dat hij steeds meer zichzelf is. Als transgender is er het afgelopen jaar veel veranderd: "Ik voel me beter dan ooit, beter dan toen ik me de hele tijd aanpaste."

"Als ik over transgenders las, dan was dat vaak negatief of heel overdreven. Zo wilde ik niet zijn", begint Mars. Hij weet nog goed wat de doorslag gaf voor zijn coming out. "Ik las een artikel over transgender zijn, en dat was de eerste keer dat ik me er echt in herkende. Toen dacht ik: dit is het wel!"

Mars wist altijd al dat hij zich meer jongen dan meisje voelde, maar wist daar nooit een vinger op te leggen. "Je kunt ook gewoon een jongensachtig meisje zijn, dacht ik." Op de basisschool wist hij goed wie hij was, maar eenmaal in de brugklas werd dat lastiger. "Ik kwam in een omgeving waar je heel erg aan een standaard moet voldoen, dus ik ging me aanpassen aan alle andere meisjes in mijn klas. Ik droeg bepaalde kleding en liet mijn haar lang groeien."

Quote

"Afstuderen kan ik ook zelf vieren, dat diploma sturen ze me maar lekker op"

mars remijn

De coronacrisis brak begin 2020 uit en levens gingen op slot. Voor veel mensen enkel negatief, maar voor Mars bracht dit ook ruimte om na te denken met zich mee. "Ineens was er niemand meer waarvoor ik me aan moest passen." Inmiddels staat hij al een jaar op de wachtlijst van de genderpoli in het VU Medisch Centrum.

"Ik ben bijna klaar met mijn studie Muziekwetenschap, maar ik weet niet of ik naar mijn diploma-uitreiking toe wil", zegt Mars. "Mijn oude naam wordt dan omgeroepen en dat lijkt me heel vervelend." Voor veel trans personen is de 'oude' of 'dode' naam een herinnering aan de tijd dat ze niet zichzelf waren, die naam laat Mars daarom liever achter zich.

"Ik hoop dat de universiteit een tweede diploma kan maken, zo moeilijk is dat niet denk ik." Of hij uiteindelijk gaat of niet laat hij afhangen van het moment. "Afstuderen kan ik ook zelf vieren, dat diploma sturen ze dan maar lekker naar me op."

Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van Mars. "Het hielp me vooral op de middelbare school, in muziek kan ik echt mezelf zijn." Het is dit jaar zijn allereerste keer Pride: "Ik kan eindelijk helemaal uiten wie ik ben, en daar ben ik trots op. Ik gebruik al hij en hem, ik gebruik ook mijn nieuwe naam. Nu kijk ik uit naar het traject bij het VU en het moment dat ik nóg meer mezelf ben."

AT5 zendt zaterdag de Canal Parade live uit vanaf 12.10 uur. Het slotconcert van de Pride is zondag vanaf 18.30  uur live te volgen via AT5.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938