Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

GGD en queer-artiest vragen met Pride aandacht voor PrEP: "Wachtlijsten zijn zorgelijk lang"

28 juli 2022, 19.57 uur · Aangepast 29 juli 2022, 12.58 uur · Door Flip Linssen

De aanvraag voor PrEP is het afgelopen jaar flink gestegen in de stad. PrEP is een tablet die je preventief slikt om te voorkomen dat je met HIV besmet raakt. De GGD verstrekt het medicijn aan drieduizend mensen, maar nog zeker de helft van dat aantal staat op een wachtlijst. Dat baart de GGD zorgen: "Iedereen moet kunnen worden beschermd tegen HIV." 

AT5

Om meer aandacht te vragen voor PrEP, treedt de GGD tijdens de Pride op samen met artiest Kiri Mioki. "Go PrEP, een tablet per dag. Go PrEP, en een brede lach", klinkt het refrein van Kiri's nummer. Kiri Mioki gebruikt ook PrEP: "Het is een middel dat je neemt om je te beschermen tegen een van de ergste soa's die er is, dat vind ik de moeite waard om een nummer over te schrijven. Het geeft je vrijheid om seks te hebben met minder gevaar."

Ook GGD-arts Kenneth Yap vindt het middel een belangrijke ontwikkeling: "Het heeft voor minder mensen met HIV en AIDS gezorgd, het geeft mensen een positieve sekservaring en het is heel toegankelijk." De overheid gaf een aantal GGD-locaties in Nederland de mogelijkheid om vanaf 2019 het middel te verstrekken, Amsterdam kan vanaf dat moment drieduizend mensen van PrEP voorzien. De meeste mensen komen via de GGD aan het middel, andere manieren zijn via de huisarts of privé-klinieken.

Lange wachtlijsten

"Inmiddels gebruiken in Amsterdam in totaal vijf duizend mensen PrEP", vertelt Yap. De GGD zit inmiddels aan het maximum. "Dit heeft er het afgelopen jaar voor gezorgd dat de wachtlijst enorm is. Daar staan zo'n 1200 mensen op. We maken ons daar zorgen om."

Kiri was er op tijd bij met het slikken van de pil, maar mensen in zijn omgeving helaas niet: "Zij hebben HIV gekregen voordat het middel hier verkrijgbaar was. Ik heb met ze besproken wat ze van dit vrolijke lied over het middel vonden, ze vonden het allemaal te gek dat er op deze manier aandacht is voor de preventie."

Het nummer is geschreven op de melodie van het nummer Go West van The Village People. "Ik wist meteen dat dat het zou worden, het is in de jaren '70 geschreven en later gecoverd. Toen zaten we midden in de AIDS-crisis. Dit is juist een nieuw hoofdstuk in de AIDS-geschiedenis."

Quote

"We vragen het rijk om meer geld, want we hebben meer plekken nodig om mensen te kunnen helpen"

kenneth yap - ggd

De GGD en Kiri staan op zaterdag 6 augustus samen op een boot om aandacht te vragen voor het onderwerp. Drie GGD-artsen, waaronder Yap, stellen samen met de artiest een nieuwe versie van The Village People voor. "Het is spannend, maar vooral heel leuk en belangrijk om dit te doen."

De reden is duidelijk: de GGD wil mensen oproepen om andere manieren te leren kennen om aan PrEP te komen: "Zoals de huisarts of privé-instellingen." Maar het is ook een oproep aan de politiek: "We hebben meer geld nodig, want we hebben meer plekken nodig om mensen te kunnen helpen." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938