Start van hoofdcontent

Misdaad

NL
V

Hogere celstraf voor doodsteken stel ondanks blunders OM

3 augustus 2022, 19.13 uur · Aangepast 3 augustus 2022, 19.31 uur · Door AT5

Seref C. is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar en 3 maanden voor het doodsteken van een Amsterdamse man en vrouw in november 2013. Tijdens de zaak kwam aan het licht dat het Openbaar Ministerie (OM) in het onderzoek op verschillende manieren heeft geblunderd, maar volgens het gerechtshof heeft dat niet geleid tot een oneerlijk proces.

Het Turks-Nederlandse stel werd in de nacht van 5 op 6 november 2013 aan de Israël Queridostraat in Nieuw-West om het leven gebracht. In hun woning werd eerst het mannelijke slachtoffer (63) met vele messteken om het leven gebracht en daarna werd ook de vrouw (52) doodgestoken, nadat zij de straat op was gevlucht. Veel buren waren daarvan getuige.

C. en het mannelijke slachtoffer kenden elkaar uit de drugshandel. Hij was die avond bij de slachtoffers op bezoek geweest. Er zijn DNA-sporen aangetroffen op een mes dat op de vluchtroute van de dader werd gevonden en ook belastende sporen op het horlogebandje van de veroordeelde man. Het hof acht daarom bewezen dat hij dader is.

Blunders OM

De advocaat van C. stelde dat het OM niet-ontvankelijk moest worden verklaard, omdat er in het vooronderzoek veel niet goed is gegaan. Zo werd het in beslag genomen horloge van de verdachte tot twee keer toe tijdens het onderzoek aan hem teruggegeven terwijl dat niet had gemoeten. Ook kwam de kleding van de slachtoffers bij C. terecht, terwijl alleen zijn in beslag genomen kleding aan hem teruggegeven had moeten worden. Verder verstrekte de officier van justitie op verschillende momenten verkeerde informatie aan de rechtbank over onderdelen van het dossier.

Het hof oordeelde dat deze 'tekortkomingen' niet hebben geleid tot een oneerlijk proces, zodat de vervolging kon doorgaan. "Ook geven de tekortkomingen in het onderzoek geen aanleiding voor strafvermindering. Wel is het zorgelijk dat er in dit uitgebreide onderzoek veel is misgegaan", aldus het hof. De rechtbank legde eerder 14 jaar en 6 maanden cel op.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938