Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tachtig parkeerplaatsen weggehaald in Amsteldorp: "Automobilisten pesten"

8 augustus 2022, 07.00 uur · Aangepast 8 augustus 2022, 14.37 uur · Door Stefan Bunschoten

De wijk Amsteldorp in de Watergraafsmeer moet het straks met 77 parkeerplaatsen minder doen. Het gaat om plekken langs de stoep van de Von Liebigweg en Weesperzijde, die moeten wijken omdat er te weinig ruimte op de weg zou zijn. Ook wordt er eenrichtingsverkeer ingesteld. Bewoners vinden het onbegrijpelijk. 

Over twee weken begint de gemeente met werkzaamheden in de wijk. Asfalt wordt vervangen door straatstenen en stoepen worden op sommige plekken breder. Door de Von Liebigweg, Fahrenheitstraat, Reaumurstaat, Celsiusstraat  mag straks nog maar in een richting gereden worden. 

De plannen roepen weerstand op. "Het is weer pesten van automobilisten, zo zie ik het", zegt bewoner Ronald Out. Hij wijst erop dat bewoners de auto bijvoorbeeld nodig hebben om boodschappen te doen, omdat er geen supermarkt, slager en bakker in de wijk zijn.

In de buurt bestaat de vrees dat er straks juist meer auto's rondrijden, omdat automobilisten door het eenrichtingsverkeer langer onderweg zijn en ook langer zoeken naar een vrije parkeerplek. Op dit moment rijdt er volgens hen juist amper verkeer. "Als je hier staat. En je ziet hoe deze buurt is. En je ziet hoe dit punt in deze buurt is. Dan weet je, dit is een volslagen idioot plan", stelt Annemiek Voor in 't holt, bewoner van de Weesperzijde. Ze zegt dat de leefbaarheid voor niet-autobezitters er ook op achteruit gaat. 

'Niet opnieuw ingericht'

Bewoners hebben een brief naar de gemeente gestuurd, maar daar wordt niks mee gedaan. Volgens een woordvoerder van stadsdeel Oost gaat het namelijk om groot onderhoud en is inspraak daarom niet nodig. "De bestaande situatie wordt verbeterd, niet opnieuw ingericht." Daarnaast zouden hulpdiensten 'het risico lopen' om niet bij calamiteiten of slachtoffers te kunnen komen en zouden vuilniswagens auto's hebben beschadigd.

Quote

"Er gebeuren ingrijpende werkzaamheden. En de gevolgen daarvan stapelen op"

Annemiek Voor in 't holt, bewoner weesperzijde

Bewoners bestrijden dat. "Als de buurt voor dertig jaar opnieuw ingericht wordt. Dan zou het toch niet te veel gevraagd zijn om de bewoners te vragen hoe ze daar tegenaan kijken", vindt Jochem Floor van de Vereniging Buurtbeheer Amsteldorp. Hij baalt ook van de kap van 19 bomen, iets dat volgens de gemeente nodig is vanwege 'verkeerde groeiomstandigheden'.

Misleidend

Voor in 't holt vindt dat de gemeente misleidend te werk gaat. "Er gebeuren ingrijpende werkzaamheden." De woordvoerder van het stadsdeel zegt dat de gemeente in de toekomst wil 'verduidelijken' wat de gang van zaken bij herinrichting en groot onderhoud is. "Zodat het voor bewoners bij de aankomende projecten duidelijk is welke ruimte er is om te kunnen participeren en wat daarbij de achterliggende gedachte is."

De werkzaamheden zullen naar verwachting tot augustus 2024 duren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938