Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtbewoners rechtop in bed na explosie Diamantbuurt: "Ga niet verhuizen om een paar knallen"

5 augustus 2022, 17.56 uur · Aangepast 5 augustus 2022, 18.10 uur · Door Sammie van den Broek

Omwonenden rond de Lutmastraat in Zuid werden vanochtend opgeschrikt door een keiharde explosie in de straat. Daarbij sneuvelden een deur en een ruit van een restaurant. Daarmee is het opnieuw onrustig in de buurt: vorige maand vonden er ook al meerdere vernielingen plaats. De politie denkt dat het laatste incident daar los van staat.

De explosie in de Lutmastraat die rond 5.45 uur plaatsvond, raakte voor zover bekend niemand gewond. Toch zit de schrik er bij buurtbewoners goed in. "Ik zat gelijk rechtop in mijn bed", vertelt een bewoner die wakker is geworden van de knal. Ondanks de explosie voelt hij zich niet onveilig in zijn buurt. "Ik woon al meer dan vijftien jaar hier in de buurt, dus ga niet verhuizen om een paar knallen." 

'Onwenselijke trend'

De politie ziet de afgelopen half jaar het aantal explosies in de stad toenemen. "Het is een hele onwenselijke trend dat criminelen voor zulke gevaarlijke situaties zorgen", zegt een woordvoerder van de politie. "En daarom is het voor ons ook echt absoluut iets waar we uitvoerig onderzoek naar doen. Daarom hebben we ook hulp nodig van Amsterdammers: om erachter te komen wat er nou precies speelt en waarom criminelen dit doen."

De explosie van vanochtend is lang niet het eerste incident in de Diamantbuurt, bewoners trokken ongeveer een maand geleden al aan de bel vanwege overlast en vernielingen door hangjongeren. De buurt wordt geteisterd door een groep jongeren die, met name in de nacht, voor overlast zorgt.

Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Daarbij vinden ook vernielingen plaats. Vorige maand werden er twee scooters en een bakfiets in brand gestoken. Stadsdeel Zuid stuurde een brief naar de bewoners waarin beloftes werden gedaan aan de buurt. Zoals meer samenwerking met de politie, handhaving, straatcoaches en jongerenwerk.

'Relatief rustig'

Volgens de politie heeft die aanpak geholpen. "Het beeld is nu dat het relatief rustig is, maar zo'n incident als afgelopen nacht is natuurlijk voor de bewoners ontzettend schrikken is en dat is heel vervelend."

Stadsdeelvoorzitter Bart Vink sluit zich aan bij de mening van de politie. "Mede door deze extra inzet is het al zeker twee weken rustig in de buurt. Dit incident verstoort dat natuurlijk. Daar schrikt iedereen van. We blijven dan ook sowieso de buurt goed monitoren om te weten of eventueel nog meer inzet nodig is", aldus de stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Zuid.

De politie beschouwt het vooralsnog als een incident dat losstaat van de eerdere overlast in de Diamantbuurt."Dit is wat ons betreft van een andere orde dan de overlast die de afgelopen maand in de wijk is ervaren." 

Nog veel onduidelijk

Inmiddels zoekt de politie naar in ieder geval één verdachte. Deze verdachte is gezien in de Lutmastraat en weggerend in de richting van de Robijnstraat en de Tolstraat. Nog onbekend is of daar een vluchtvoertuig heeft gestaan. Ook is het voor de politie vooralsnog onduidelijk welk pand precies het doelwit van de ontploffing was, aangezien het explosief niet aan een deur vastzat of door een brievenbus is gestopt. "Dat is bij ons nog vol in onderzoek", aldus een woordvoerder van de politie. De politie roept getuigen die iets gezien hebben op zich te melden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938