Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boeren delen rode en roze zakdoeken uit tijdens Canal Parade

6 augustus 2022, 17.46 uur · Aangepast 6 augustus 2022, 18.19 uur · Door Redactie

De kleurrijke Canal Parade in Amsterdam trekt vandaag veel bekijks. Niet alleen bezoekers van binnen- en buitenland weten hun weg te vinden naar de optocht en de straatfeesten. Ook de boeren zien de kans schoon om een vuist te maken tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Als ludieke actie delen ze vandaag roze en rode zakdoeken uit aan voorbijgangers, en ze waren van harte welkom.

Boeren tijdens de Canal Parade - NH Nieuws / Maurits van Egdom

Vanuit heel Noord-Holland (en een paar uit Utrecht) trokken zo'n twintig boeren vandaag al vroeg naar de hoofdstad om hier tijdens de Canal Parade te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Met zes trekkers (waaronder één roze), protestborden, en stapels rode en roze zakdoeken verzamelden ze zich bij de Hermitage en het Scheepvaartmuseum. De gekleurde zakdoeken worden aan iedereen uitgedeeld en zijn volgens de boeren een symbool van de boerenprotesten.

Eigen worst en kaas

De zakdoeken gaan op de Canal Parade als warme broodjes over de toonbank. "Hoe groter het bereik, hoe beter. Je ziet overal mensen lopen met een zakdoek. Volgens mij heeft de halve stad er eentje", zegt één van de boeren lachend. "Leuk om te zien. Het heeft veel mensen verrast." Naast de zakdoeken delen de boeren ook zelfgemaakte worst en kaas uit aan de voorbijgangers.

De boerenactie is samenspraak met de organisatie van de Pride en de burgemeester georganiseerd. "Reacties zijn positief, de actie wordt gewaardeerd", licht initiatiefnemer Morris van Zanten uit Middelie toe. "Een ander geluid, een goede toevoeging aan de Canal Parade. Ze zijn geïnteresseerd in ons verhaal, maken een praatje."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938