Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw asfalt op de Piet Heinkade: "Ik neem aan dat het redelijk snel voorbij is"

12 augustus 2022, 13.15 uur · Aangepast 15 augustus 2022, 15.02 uur · Door AT5 Producties

Op de Piet Heinkade vinden deze maand grote werkzaamheden plaats. Zo wordt het kruispunt met de Kattenburgerstraat vernieuwd en komt er een nieuwe asfaltlaag over de rijweg. De makers van Het Verkeer nemen een kijkje bij de werkzaamheden. 

AT5

Omgevingsmanager Chris Seinen legt ons uit wat er precies gaat gebeuren op de Piet Heinkade. "De werkzaamheden die wij uitvoeren zijn het asfalteren van de rijbaan op de Piet Heinkade. Het gaat om het gedeelte tussen de kruising met de Kattenburgerstraat en Jan Schaeferburg naar Java eiland. Het laatste gedeelte is net voor de Piet Heintunnel."

Het lastigste gedeelte van de werkzaamheden zitten er volgens Seinen al op. Zo was afgelopen weekend de kruising Kattenburgerstraat helemaal afgesloten. Alleen de rijbaan moet nog aan beide kanten worden aangepakt. "We zijn nu bezig op de noordzijde, vanaf de Piet Heintunnel richting Centraal Station. Over een tijdje gaan we aan de zuidkant van de rijbaan werken richting de Piet Heintunnel, die kant wordt dan afgesloten."

Quote

"We konden het kruispunt met de Kattenburgerstraat niet langer afsluiten vanwege projecten in de omgeving"

Chris Seinen - omgevingsmanager

Impact buurt  

Omwonenden begrijpen dat de werkzaamheden plaats moeten vinden, maar dat het zo lang duurt vinden ze moeilijk te bevatten. Zo heeft de Piet Heinkade vorig jaar ook voor een deel open gelegen vanwege versleten asfalt. De kijkersvraag van deze week is dan ook: waarom is de hele kade niet in één keer gedaan?

Seinen legt uit waarom: "Vorig jaar waren hier werkzaamheden richting het Centraal Station. Het was op zich handig geweest als we de hele Piet Heinkade hadden gedaan, alleen konden we toen het kruispunt met de Kattenburgerstraat niet langer afsluiten vanwege de projecten in de omgeving. Er is toen voor gekozen om dat dit jaar uit te voeren, terwijl de Piet Heintunnel nog wel afgesloten is."

Er wordt wel geprobeerd om de impact voor de buurt zo klein mogelijk te houden. "Het werk dat veel lawaai maakt, doen we zoveel mogelijk overdag, zoals het frezen van het asfalt", vertelt Seinen. Bewoners zijn de wegwerkzaamheden inmiddels wel gewend en hopen op een snel verloop. "Ik neem aan dat het redelijk snel voorbij is", zegt een bewoner. 

Quote

"Als ik naar huis ga is het erg druk. Dat vind ik na een werkdag wat minder"

Voorbijganger
Bewoner

Minder vertraging 

Een lichtpuntje van al deze werkzaamheden is dat de afslag na de Kattenburgerstraat vergroot gaat worden. Dit zal volgens Seinen zorgen voor minder vertraging in het verkeer. "Tot nu toe bleek dat de afslag na de Kattenburgerstraat te klein was voor het aantal auto's dat linksaf wilde slaan. Dan krijg je dus vertraging op de baan voor rechtdoor, auto's die wachten tot ze naar links kunnen. We zijn die afslag nu aan het vergroten zodat er meer auto's kunnen staan, om te wachten tot het licht op groen gaat", zegt Seinen. 

Gevolgen voor het verkeer

Als je niet met de auto gaat, zal je geen problemen ervaren op de Piet Heinkade, zegt Seinen. "De gevolgen voor het verkeer zijn er vooral voor het autoverkeer. Dat wordt omgeleid via Mauritskade en de Panamalaan. Fietsers, voetgangers, scooters en ook het OV, lijn 26, hebben gewoon doorgang."

De werkzaamheden duren tot en met uiterlijk 31 augustus. 

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/wegwerkzaamheden

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.