Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Verhuizende studenten dumpen oude inboedel op straat: "Er komt echt een putlucht uit"

15 augustus 2022, 19.58 uur · Aangepast 16 augustus 2022, 17.28 uur · Door Robin Antonisse

Vertrekkende bewoners van een studentenflat zorgen voor een enorme afvalberg aan de Jan van Galenstraat in West. Veel studenten hebben spullen die niet meeverhuizen op straat gezet. De buurt blijft zitten met een stinkende berg rommel.

AT5

Een boekenkast, matrassen, een afgedankt Senseo-apparaat. En veel, héél veel zakken van supermarkten en flitsbezorgers vol met afval. Het lijkt wel een vuilnisbelt, maar de troep op de Jan van Galenstraat ligt pal naast studentenflat Spartaan. "Het was gisteren nog erger", vertelt een buurtbewoner. "Ik zie het nu al een week. Het is echt walgelijk", zegt een van de vertrekkende studenten.

Verhuisdag

De rotzooi heeft alles te maken met de start van het aanstaande collegejaar. Studenten die het afgelopen jaar in de flat woonden, hebben tot vandaag om hun kamer te verlaten en plaats te maken voor een nieuwe lichting. Door de massale verhuizing zetten veel ex-bewoners het verouderde en ongewenste deel van hun inboedel aan de straatkant. "Je kan niks achterlaten. Je moet alles weggooien. Alles moet schoon zijn."

Sommige studenten denken dat het probleem voor een deel kan worden opgelost door de woningen alvast te voorzien van de nodige inboedel. "Als iedereen al een kledingkast, stofzuiger en een matras zou hebben. Spullen die hier nu liggen en die anderen over twee weken weer moeten kopen. Als we die konden achterlaten, of zouden worden verzorgd, dan zou de helft van de troep hier niet liggen."

Geen commentaar

De Spartaan is onderdeel van StuNest, dat studentenwoningen aanbiedt in Amsterdam en Rotterdam. StuNest is weer onderdeel van vastgoedontwikkelaar Rockfield. Een medewerker van Rockfield is benaderd voor een reactie, maar onthield zich vanmiddag van commentaar. Stadsdeel West was vanmiddag niet bereikbaar voor een reactie.

Update 16-8: De gemeente laat vandaag weten dat het een speciale campagne heeft opgezet die zich richt op studenten. "De campagne is bedoeld om hen erop te attenderen het grofvuil op een juiste manier aan te bieden. Het is zeker niet de bedoeling om dit rondom de containers te plaatsen, want dan kunnen die niet meer worden geleegd", aldus een woordvoerder. Het grofvuil bij StuNest is volgens de woordvoerder inmiddels opgehaald.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938