Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Bewoners bij Peperbrug midden tussen opnames oorlogsfilm: "Beetje reuring hoort erbij"

23 augustus 2022, 17.23 uur · Aangepast 23 augustus 2022, 18.54 uur · Door Emmy Toebes & Janna Hoogerwerf

Wie vandaag de Peperbrug in de binnenstad over wilde, stuitte op een opvallende blokkade: mensen in jaren '40-kledij hadden zich verzameld voor afzethekken. De buurt was vandaag voor even terug in de tijd voor de opnames van A Small Light, een nieuwe serie over Miep Gies, gemaakt door de Amerikaanse videogigant Disney+.

Miep Gies was in dienst van het bedrijf van Otto Frank, de vader van Anne Frank. Toen het gezin moest onderduiken vroeg Otto haar om hulp. Jarenlang bracht Miep Gies in het geheim vlees en groente naar het achterhuis. Disney+ vereeuwigt haar verhaal nu in een serie. En dus worden heel veel scènes opgenomen  in Amsterdam.

Quote

"Het ziet er wel een beetje oud en muffig uit"

Bewoner

De bewoners van de Nieuwe Uilenburgerstraat zien hun buurt terug de tijd in reizen: "Ze zijn hier al twee dagen bezig allerlei straatmeubilair te verwijderen", vertelt een van hen. "Het ziet er wel een beetje oud en muffig uit", merkt een ander op.

Niet de eerste keer

Het gebied rondom de Peperbrug is al vaker gebruikt als filmdecor: zo kwamen ook Baantjer en Alles is Liefde er al eens langs. Toch maken de opnames van de Disneyserie indruk op de bewoners: "Je ziet dat hier veel struikelstenen liggen, er zijn hier veel narigheden gebeurd."

De opnames bij de Peperbrug worden vandaag afgerond. Morgen en overmorgen zal er elders in het centrum ook nog gefilmd worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938