Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax kende knotsgekke transferzomer: Ocampos binnen vlak voor deadline

1 september 2022, 08.25 uur · Aangepast 1 september 2022, 08.46 uur · Door Bas Velzel

De transfermarkt is in Nederland sinds vannacht gesloten en Ajax moet genoegen nemen met de aankopen die zij hebben gedaan. De Amsterdammers kenden een ontzettend drukke transferzomer met veel vertrekkende sterren, máár ook met de komst van een aantal prachtige nieuwe namen. 

Het was de eerste transferperiode voor de nieuwe Ajax-trainer Alfred Schreuder en voor de nieuwe technisch directeuren Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar, in de volksmond ondertussen omgedoopt tot H2. De zomer waar het ene gerucht het andere opvolgde, kwam tot zijn einde in een knotsgekke Deadline Day

Deadline Day

Zou Ajax nog een vervanger voor Antony weten te strikken, stunten de Amsterdammers nog meer op de transfermarkt en verliezen we nog twee Ajacieden? Dat waren de vragen waar elke supporter aandachtig op zat te wachten voor antwoorden. 

De vervanger van Antony is na veel moeite toch binnen. Lucas Ocampos, waarvan dinsdag zeker leek dat hij voor 20 miljoen euro naar Amsterdam zou komen, wordt voor een seizoen gehuurd van Sevilla met een optie tot koop. De Raad van Commissarissen stak tot twee keer een stokje voor de deal die al rond was, maar is uiteindelijk akkoord gegaan met de huur van de Argentijn en zodoende kon Ajax de transfer melden om 23.57 uur. 

Dan was Ajax nog bezig met twee spelers: de transfervrije middenvelder Florian Grillitsch en Benfica-doelman Odysseas Vlachodimos. De komst van Grillitsch lijkt in kannen en kruiken en wordt naar verwachting snel bekend gemaakt, dat is mogelijk aangezien de speler transfervrij is. Waar het zeker leek dat Vlachodimos naar Amsterdam zou komen, schrijft De Telegraaf dat de RvC opnieuw een streep trok door de deal. De keeper was zelf al rond met de club en de verwachting is dat Ajax in januari opnieuw aanklopt bij Benfica. 

Waar in Nederland de transfermarkt gesloten is, is die in Engeland nog een dag open. Menig supporter bibbert van dat idee en dat is niet gek. Everton lijft graag nog Mohammed Kudus in, die volgens geruchten gisteren weigerde te trainen, en Chelsea heeft volgens De Telegraaf een bod van 50 miljoen euro uitgebracht voor de diensten van Edson Álvarez. Er zit ook een positieve kant aan de extra dag die de Engelsen hebben: Chelsea probeert ook PSV'er Ibrahim Sangaré in te lijven, zo meldt De Telegraaf.  

Negen nieuwe spelers

Naast de komst van Ocampos trok Ajax nog acht nieuwe spelers aan deze transferperiode. International en oud-Ajacied Steven Bergwijn kwam voor een record bedrag van 31,25 miljoen euro over van Tottenham Hotspur. Ook voor Rangers FC-verdediger Calvin Bassey en een definitieve terugkeer van Brian Bobbey ging H2 diep in de buidel: respectievelijk 23 en 16,25 miljoen euro. 

Owen Wijndal werd na jarenlange geruchten dan eindelijk deze transferperiode Ajacied. Daarnaast kochten de Amsterdammers ook nog de Turkse verdediger Ahmetcan Kaplan, Francisco Conceição en Jorgé Sánchez. Ook huurde Ajax nog een tweede spits, de Italiaanse pinchhitter Lorenzo Lucca wordt voor een seizoen gehuurd met een optie tot koop van 10 miljoen euro. 

Miljoenen op de bank

Dat Ajax zoveel spelers heeft aangetrokken is niet zonder reden, een groot aantal Ajacieden vertrok bij de club. Het meest spraakmakende afscheid is die van Antony naar Manchester United, met maar liefst een transfersom van 95 miljoen euro werd de Braziliaan de duurste uitgaande transfer ooit van de Eredivisie. Ook voor de transfers van Lisandro Martínez en Sébastien Haller mocht Ajax een flink aantal miljoenen bijschrijven: een prachtige 57 en 31 miljoen euro van Manchester United en Borussia Dortmund. 

Voordat de transfermarkt officieel open ging raakte Ajax al een aantal spelers kwijt. Ryan Gravenberch (18 miljoen euro) en Noussair Mazraoui (transfervrij) kozen allebei voor een avontuur bij Bayern München. André Onana, ook transfervrij, maakte de overstap naar Internazionale. De Amsterdammers raakten daarnaast nog meer spelers transfervrij kwijt: Danilo (Feyenoord), Zakaria Labyad (nog geen nieuwe club), Sean Klaiber (FC Utrecht) en  Przemyslaw Tyton (FC Twente). 

Naast de grote bedragen liet Ajax nog drie spelers definitief vertrekken. Publiekslieveling Nicolás Tagliafico vertrok naar Olympique Lyon, Perr Schuurs maakte de overstap naar het Italiaanse Torino en de mislukte doelman Dominik Kotarski vertrok na een aantal huurperiodes naar HNK Gorcia in Kroatië. De Amsterdammers verhuurden ook twee spelers om vlieguren te maken: Mohamed Daramy ging terug naar zijn oude club FC Kopenhagen en Naci Ünüvar gaat aan de slag bij de Turkse kampioen Trabzonspor. 

Verrassende gezichten

In de hectische transferperiode lijken twee opvallende namen de hakbijl te hebben overleefd: Lissandro Magallán en Kik Pierie. Beide spelers kwam in 2019 naar Amsterdam, maar konden tot nu toe nog niet hun stempel drukken bij de club. Magallán kwam niet in de plannen van Erik ten Hag voor en werd drie keer verhuurd door de club: Deportivo Alavés, het Italiaanse Crotone en RSC Anderlecht. Het lijkt erop dat Schreuder wél een plan heeft met de Argentijn, al meerdere keren in dit nog prille seizoen mocht hij minuten maken.

Pierie zit ook nog bij de club, maar moet het tot nu toe nog steeds doen met minuten in Jong Ajax. De verdediger moest vlieguren maken bij FC Twente tijdens een huurperiode van twee seizoenen. Of hij indruk kan maken op Schreuder moet dit seizoen blijken. Dat lukt niet tegen Roda JC, toen pakte hij zomaar een bal op in het strafschopgebied. Hij dacht dat de bal uit was geweest, dat was niet zo en dus werd er een strafschop gegeven.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938