Start van hoofdcontent

Stad

nl

Man die hakenkruis droeg tijdens demonstratie opgepakt, OM start onderzoek

4 september 2022, 15.53 uur · Aangepast 4 september 2022, 22.57 uur · Door AT5

Tijdens de demonstratie op de Dam van vanmiddag is een man aangehouden omdat hij een bord met een hakenkruis vasthield. De man was hier kort daarvoor al eens voor gewaarschuwd door de politie. Hij haalde het bord in eerste instantie naar beneden, maar stak het even later weer de lucht in.

Inter Visual Studio

Eerder op de middag liet een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema al weten dat het Openbaar Ministerie een onderzoek start naar de man.

Het hakenkruis-symbool, ook wel bekend als de Swastika, werd in de jaren 20, 30 en 40 van de vorige eeuw gebruikt door nazi-Duitsland. In Nederland is het openlijk dragen ervan verboden.

Context

Een woordvoerder van het OM laat weten dat de man gehoord zal worden. Ook wordt bekeken wat de man met het bord probeerde te zeggen. “In dit soort zaken is context altijd belangrijk”, zegt de woordvoerder. “We willen ook weten wat zijn bedoeling was.”

Op de Dam wordt vandaag door honderden mensen gedemonstreerd tegen het kabinet van premier Rutte en het beleid dat wordt gevoerd in Nederland. Zij hebben ook een protestmars door de binnenstad gelopen. Er zijn verder geen ongeregeldheden geweest. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938