Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mediacircus tijdens eerste collegedag prinses Amalia: "Dit is historisch"

5 september 2022, 21.15 uur · Aangepast 13 oktober 2022, 18.45 uur · Door Flip Linssen

Er waren vandaag veel studenten die voor de allereerste keer college hadden op de universiteit of hogeschool, maar voor één van hen stonden tientallen camera's klaar. Voor veel journalisten zijn Amalia's eerste stappen in de buurt van de universiteit een belangrijk mediamoment. Maar haar medestudenten vinden het maar niks: "Ze moet toch gewoon kunnen studeren?"

Haar college begint pas om 17.00 uur, maar om 15.30 uur staan de eerste camera's al voor de deur van de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. Op wie er gewacht wordt is voor veel kersverse studenten de vraag, maar al snel wordt het duidelijk: de kroonprinses start vandaag met haar studie PPLE. 

"Dit is echt historisch materiaal", vindt RTL Boulevard-verslaggever en royaltykenner Annemarie de Kunder: "We kennen de beelden van Beatrix dat ze daar liep in Leiden, en ook Willem-Alexander. Dit is iets wat we echt nog jaren gaan terugzien." Het is de eerste keer dat de prinses helemaal in haar eentje in het openbaar voor de camera verschijnt.

Quote

"Ik denk dat ze liever had dat er niemand was en dat ze als normale student kon rondlopen"

student

Op haar witte sneakers komt de prinses na lang wachten dan toch echt om de hoek lopen. Op gepaste afstand staat ze daar voor haar fotomoment. Veel studenten vinden het maar niks: "Ik zou het echt verschrikkelijk vinden", vertellen twee meisjes die de boel hebben zitten aanschouwen. Een jongen is het ermee eens: "Ik denk dat ze liever had gehad dat er niemand was en dat ze als normale student hier kon rondlopen."

De meeste journalisten snappen dat gevoel. "Maar", zegt Shownieuws-verslaggever Marius Looijmans, "ik denk ook dat we die eerste stappen allemaal willen zien en tegen haar willen zeggen: ga lekker studeren en doe je ding."

Privacy

Het is de bedoeling dat de pers de kroonprinses na dit moment in alle rust en privacy laat studeren. "Dat is ook wel mijn bedoeling", zegt De Kunder. "Maar stel dat ze heel erg verliefd wordt op een jongen, dan proberen we daar waarschijnlijk toch wat beeld van te maken." De jongen die eerst nog zo met haar te doen heeft, moet wel bekennen: "Ik hoop wel dat ik haar nog een keer gewoon in dit gebouw zie."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938