Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fotograaf Boris Suyderhoud maakte complete interieurs met grofvuil uit de stad

11 september 2022, 20.38 uur · Aangepast 16 september 2022, 16.35 uur · Door AT5

Van alle meubels die op één avond bij het grofvuil worden gezet, kun je complete interieurs maken. Fotograaf Boris Suyderhoud wil dat met zijn expositie, die dit weekend opende, laten zien. Hij struinde heel Amsterdam door om de afgedankte spullen te verzamelen, waar hij vervolgens verschillende 'huiskamers' mee samenstelde.

Suyderhoud koos één avond uit waarop er grofvuil buiten mag worden gezet: "Toen ben ik rond gaan rijden met een busje en heb ik alles verzameld", vertelt de fotograaf, die vervolgens – gewoon op straat – in tien verschillende wijken in Amsterdam een huiskamer inrichtte.

Met de banken, stoelen, tafels, kasten en andere spullen die bij elkaar waren gescharreld, liet Suyderhoud onder meer een knusse zithoek in de Staatsliedenbuurt en een deftige eetkamer in Bos en Lommer achter. Het verbaasde Suyderhoud hoeveel hij tussen het grofvuil kon vinden. "Er is zoveel in goede staat. Dat laat eigenlijk wel weer zien wat mensen aan waarde zien in spullen. Het is makkelijk om iets weg te gooien en wat nieuws kopen." 

Neerploffen op de bank

Ook op het terrein zelf staat een door Suyderhoud ingerichte huiskamer. Wanneer hij erover begint, zijn daar net twee bezoekers op de bank neergeploft. "Het was ook een beetje met de gedachte dat mensen er gebruik van zouden gaan maken; dat het een eigen leven zou gaan leiden. Dat gaan goed, zo te zien." 

De expositie van Suyderhoud, die In/Out heet, is nog tot en met 1 oktober te zien.

💃🎭 Meer cultuur in de stad? Bekijk hier de culturele agenda