Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Weer extreme drukte op Schiphol: "Echt bij de beesten af"

12 september 2022, 07.33 uur · Aangepast 13 september 2022, 11.30 uur · Door AT5

Het is vandaag zo druk op Schiphol, dat de luchthaven verschillende vliegmaatschappijen heeft gevraagd om vluchten te annuleren. Het gaat om vluchten tussen 16.00 uur en 23.00 uur.

Op sociale media regent het vandaag klachten over de drukte. Reizigers staan, zoals tijdens de zomervakantie al veelvuldig gebeurde, al buiten de luchthaven in een enorme rij. "Krankzinnige wachtrij op Schiphol vandaag weer", twittert een van hen. "Dit moet ophouden."

"Het is vandaag erg druk op Schiphol", erkent de luchthaven. "De personeelsbezetting bij de beveiliging is tegenwoordig lager dan wat Schiphol van de beveiligingsbedrijven had gevraagd. Hierdoor is er een tekort aan beveiligingspersoneel en neemt het aantal wachtende reizigers toe, vooral in Vertrek 3."

En dus worden de rijen met teleurgestelde reizigers alleen maar langer. "Het is echt bij de beesten af", zegt een vrouw. "Dit moet gewoon niet kunnen, het moet écht veranderen." Voor de vrouw, die een Ajax-shirt aan heeft, is er in ieder geval iets om naar uit te kijken. "Ik moet zeggen, ik heb wel zin in de wedstrijd (die van Ajax tegen Liverpool, red.). Ik ben er helemaal klaar voor, en we gaan gewoon winnen morgen."

Schiphol zegt dat de kans bestaat dat reizigers door de lange wachttijden hun vlucht missen. Reizigers kunnen dan een schadevergoeding aanvragen. 

Geen zomertoeslag

De lagere personeelsbezetting heeft volgens vakbond FNV te maken met het wegvallen van de zomertoeslag, waarmee beveiligers in de zomer 5,25 euro per uur extra verdienden. "Je hoorde veel van het personeel dat ze juist bleven vanwege die toeslag. Nu die er niet meer is vertrekken ze weer. Zeker met de huidige werkdruk", zegt FNV-campagneleider Joost van Doesburg tegen de NOS.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938