Start van hoofdcontent

Stad

nl

MS-patiënt Winston doet in rolstoel mee aan Dam tot Damloop: "Ik laat me nooit tegenhouden"

16 september 2022, 13.41 uur · Aangepast 16 september 2022, 15.19 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Hij deed vijf jaar geleden mee aan de Dam tot Damloop en wist vijf kilometer lopend af te leggen. Komend weekend doet MS-patiënt Winston Carrilho weer mee. In zijn rolstoel legt hij de langste afstand af:  42 kilometer. Na lang trainen is hij er klaar voor: "Zo lang ik maar voor 17.00 uur finish, anders val ik buiten de prijzen!"

AT5

Zondag vindt de loop voor renners plaats, maar zaterdag is het tijd voor de wandelaars. Winston leeft al lange tijd met de ziekte MS. "Ik heb lang geweigerd om in een rolstoel te gaan zitten, tot het moment dat ik echt geen keuze meer had." Toen hij meer dan vijf uur deed over een wandeling van vijf kilometer deed wist hij dat het genoeg was en dat hij niet meer zonder rolstoel kon.

"Ik ben heel trots op alles wat ik heb kunnen doen, en daar hoort de loop in 2017 ook bij." Naast die editie van de Dam tot Damloop liep hij ook andere parcours in Nederland. "Inmiddels kan ik niet meer lopen, maar daarom doe ik het nu rollend." Winston zit niet bij de pakken neer, maar staat vijf keer per week in de sportschool om te trainen.

Quote

"Als ik hier één persoon mee kan helpen, dan raakt het mijn doel al"

winston Carrilho

"Ik heb de keuze voor vier verschillende afstanden, maar ik dacht: ik doe hem gewoon helemaal. Want ik weet niet of ik het volgend jaar nog kan." Ook andere mensen in de sportschool zijn nu al trots op hem. "Aan het einde proosten we samen met een fles champagne, want dit kun jij!" zegt een man tegen Winston die er al jaren traint.

Begrip creëren

Hij traint vooral zijn schouders, armen en rug. Die spiergroepen gebruikt hij als hij meer dan veertig kilometer moet rijden. "Ik train niet meer dan tien kilometer aan één stuk, dat vind ik niet nodig." Hij wil met zijn deelname ook begrip opwekken bij mensen voor de ziekte. "Dat begrip heb ik vroeger zelf gemist. Ik ben depressief geweest, maar nu gaat alles goed met me. Als ik hier al één persoon kan helpen, dan raakt dit mijn doel al."

Hij start zaterdagochtend. "Ik sta zo vroeg mogelijk aan de start. En ik móet voor vijf uur finishen, want anders val je niet meer in de prijzen en ik wil natuurlijk wel met een medaille naar huis."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938