Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Tienduizenden deelnemers rennen Dam tot Damloop in de regen

18 september 2022, 15.07 uur · Aangepast 19 september 2022, 12.51 uur
Door AT5 · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Na drie jaar kon het eindelijk weer: de Dam tot Damloop was dit weekend terug van weggeweest. 's Ochtends gingen de fietsers van start, in de loop van de ochtend volgden de renners. AT5 en NH Nieuws waren er live bij.

De Dam tot Damloop is met ruim 70 duizend deelnemers het grootste hardloopevenement van Nederland. Dit jaar werd het evenement voor de 36e keer gehouden. Vanaf de Prins Hendrikkade startte de loop met een afstand van tien Engelse mijl, omgerekend 16,1 kilometer. Via de IJtunnel kwamen de lopers aan in Noord, waar ze de weg naar Zaandam voortzetten en aan kwamen in Zaandam.

Om 10.19 uur startten de eerste renners, rond 11.10 uur kwamen de eerste deelnemers over de finish. In totaal renden er vandaag zo'n 40 duizend mensen van Amsterdam naar Zaandam.

Margaret Kipkemboi heeft de 36e editie van de Dam tot Damloop gewonnen. De atlete uit Kenia voltooide de 10 Engelse mijl in 50 minuten en 38 seconden. Keniaan Charles Langat was de snelste bij de mannen (45 minuten en 9 seconden).

Vorig jaar kreeg de organisatie de tegenslag dat het evenement voor de tweede keer op rij niet door mocht gaan vanwege de coronamaatregelen. Maar ook dit jaar ging de organisatie niet vlekkeloos, er was drie weken geleden namelijk nog een flink tekort aan vrijwilligers. Ruim 1.500 mensen zorgen er jaarlijks voor dat het in goede banen wordt geleid.

De weersverwachting was niet al te rooskleurig dit weekend. Met de kans op neerslag van negentig procent werd iedereen, van deelnemers tot publiek, geadviseerd goede regenkleding mee te nemen. Tijdens de gehele afstand waren er vier tussenstops waar drinken wordt uitgedeeld door de organisatie. 

Wandelen en fietsen

Vanochtend werden de fietsen erbij gepakt door bijna vijf duizend deelnemers om het parcours af te gaan. De eerste 13.500 deelnemers maakten zich gisteren al klaar voor de wandeleditie van de Dam tot Damloop waar afstanden van 10, 20, 27 of 42 kilometer kunnen worden afgelegd. Een van de deelnemers van de wandeltocht gisteren was Winston Carrilho. Hij heeft MS en deed de volledige 42 te wandelen kilometers mee vanuit zijn rolstoel.

Verkeershinder

De gemeente waarschuwde voor verkeershinder vandaag, in voornamelijk het centrum en Noord. Zo is de IJtunnel richting de stad afgesloten en zijn de Prins Hendrikkade en de Nieuwe Leeuwarderweg afgesloten van 07.00 uur tot 17.00 uur.

Dam tot Damloop

AT5 en NH Nieuws zijn vandaag live aanwezig bij de Dam tot Damloop. Van 10.00 uur tot 11.30 uur en van 13.00 uur tot 15.00 uur is de loop op televisie en via at5.nl te volgen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938