Start van hoofdcontent

Misdaad

NL
V

Voorwaardelijke celstraf voor Britten na vechtpartij in vliegtuig: "Zeer heftige geweldsexplosie"

21 september 2022, 10.14 uur · Aangepast 21 september 2022, 11.08 uur · Door AT5

Vier Britten die in mei na een vechtpartij in een vliegtuig op Schiphol werden aangehouden, hebben een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een boete van 1000 euro opgelegd gekregen van de politierechter. Een vijfde Brit krijgt naast een gevangenisstraf van 14 dagen een geldboete van 500 euro.

De vechtpartij in het vliegtuig, dat een paar uur eerder in Manchester was opgestegen, brak kort na de landing op Schiphol uit. Het werd uitgevochten tussen twee groepen van aan de ene kant twee en aan de andere kant vier Britten. Alle zes werden ze aangehouden; tegen één Brit is de zaak wegens een gebrek aan bewijs geseponeerd.

Escalatie

Het tweetal, dat tijdens de vlucht onder invloed van alcohol was, zou zich gedurende de vlucht hebben misdragen, aldus het Openbaar Ministerie. Ook zouden de twee racistische opmerkingen hebben gemaakt aan het adres van de groep van vier Britten. Van het tweetal zou uiteindelijk een 33-jarige Brit de eerste klap hebben uitgedeeld, waarna de situatie volgens justitie "compleet escaleerde en de agressor zelf slachtoffer werd van de vier mannen die hem vervolgens in elkaar sloegen."

Het personeel en een aantal medepassagiers probeerden de vechtpartij te stoppen, waarbij sommigen zelf ook gewond raakten. Andere passagiers filmden het voorval, een deel van hen zette het vervolgens op social media.

Boksring

Het OM, dat vier maanden cel tegen vier Britten had geëist, zegt 'gedragingen van onhandelbare reizigers' zeer hoog op te nemen. "Er was hier sprake van een zeer heftige geweldsexplosie", zegt de officier van justitie tijdens de rechtszaak. "Een ordinaire knokpartij in het gangpad van een vliegtuig, waarbij volwassen mannen in razernij op iemand staan in te beuken alsof ze in een boksring staan."

De officier noemt de gebeurtenissen voor de passagiers en de bemanning 'zeer beangstigend':  "Je zit in je stoel en je kunt niet weg. Waar openlijk geweld op straat al angstig kan zijn, is dat aan boord van een vliegtuig nog meer het geval."

Zelfverdediging

Twee verdachten uit de groep van vier verklaarden in de rechtbank dat ze uit zelfverdediging handelden. De rechter oordeelt dat de groep tijdens het gevecht juist de confrontatie opzocht en dat er in mindere mate sprake was van zelfverdediging. Daarnaast stipt de rechtbank aan dat de mannen niet luisterden naar de instructies van het cabinepersoneel, waarvan een deel ook nog eens zelf verwondingen opliep.

Dat de 33-jarige man uit de andere groep de eerste klap gaf, rekent de rechtbank hem zwaar aan, omdat hij er daarmee voor zorgde dat de situatie escaleerde. Tegelijkertijd is bij de strafmaat ook rekening gehouden met het feit dat de man in de ziektewet zit en zijn kinderen door dit incident niet meer heeft kunnen zien.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938