Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder ziet groot onderzoek naar weghalen A10 West niet zitten

21 september 2022, 22.03 uur · Aangepast 21 september 2022, 22.40 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: Ceren Demir

Er komt waarschijnlijk geen groot onderzoek naar het plan van GroenLinks om de A10 West volledig weg te halen en er duizenden woningen te bouwen. Dat bleek vanmiddag tijdens een vergadering in de Stopera.

GroenLinks-raadslid Nienke van Renssen zei dat een rijksweg midden door de stad 'niet meer van deze tijd' is. Zo zou de weg nu het hart van het westelijke deel van de stad doorsnijden. "Zowel fysiek, als in de hoofden van Amsterdammers." De partij heeft zich al eerder tegen de A10 West uitgesproken en wilde dat er een onderzoek naar drie scenario's gedaan wordt, waaronder dus het volledig weghalen van het stuk snelweg.

Quote

"In het coalitieakkoord hebben we neergezet dat we met sommige onderzoeken moeten stoppen"

reinier van dantzig, wethouder Ruimtelijke Ordening

Wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening) stond er niet om te springen. Hij wees erop dat er nu 'bijzonder ingewikkelde arbeidsomstandigheden en economische omstandigheden' zijn. "In het coalitieakkoord hebben we neergezet dat we met sommige onderzoeken moeten stoppen, zeker als ze op de lange termijn in samenwerking met andere partners geen soelaas gaan bieden." Hij noemt het 'koffiedik kijken' of de A10 West er over 50 jaar nog ligt.

Eerder schreef de gemeente nog dat de A10 West juist een van de verkeersaders van de stad is. "Als je het meest vergaande voorstel zou doen, los van dat het echt een rijksweg is en dat we nog wel wat meer medestanders moeten vinden die ik nog niet een-twee-drie gevonden heb in het Haagse, sluit het gewoon niet echt aan bij het beleid dat wij hebben."

Quote

"Ik denk dat het onderzoek ongeveer zal concluderen wat ik nu ook doe"

REINIER VAN DANTZIG, WETHOUDER RUIMTELIJKE ORDENING

Van Dantzig benadrukte dat onderzoek 'vrij duur' is en een hoop capaciteit vraagt. "En het zorgt ervoor dat we andere dingen niet doen." Hij gaf daarom een 'stevig' advies tegen zo'n onderzoek. "Ik denk dat het weinig soelaas zou bieden, behalve dat het onderzoek ongeveer zal concluderen wat ik nu ook doe, maar ongetwijfeld een stuk beter onderbouwd."

De wethouder stelde voor om de ambtenaren die zich bezig houden met de zogenoemde 'ontwikkelstrategie' tegelijkertijd naar de A10 West te laten kijken. Van Renssen gaf aan haar voorstel aan te passen. Daarna wil ze er over verder praten tijdens een gemeenteraadsvergadering. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938