Start van hoofdcontent

Stad

nl

Laagvliegende gevechtshelikopters boven het IJ voor oefening Warhammer

28 september 2022, 13.24 uur · Aangepast 28 september 2022, 17.33 uur · Door AT5

Bij AT5 krijgen we heel veel berichtjes met vragen over wat er aan de hand is boven het IJ achter CS. Onder meer het leger oefent daar met laagvliegende gevechtshelikopters. De oefening, Warhammer geheten, is in heel Noord-Holland.  

"Vliegende eenheden en grondeenheden trainen hun samenwerking tijdens deze oefening", schrijft Defensie. Er zijn ontheffingen verleend om laag te kunnen vliegen.

Een woordvoerder van Defensie zegt dat er geoefend werd op scenario's waarin de Apachehelikopters in het buitenland ingezet worden. Er wordt veel vaker geoefend, maar dat gebeurt vooral op het platteland. 

De Apachehelikopters kunnen andere helikopters beschermen als er mensen ergens ter wereld geëvacueerd moeten worden. Ook vliegen de gevechtshelikopters laag en tussen bomen of in steden om onzichtbaar te blijven op de radar. 

Ze zegt geprobeerd te hebben om iedereen vooraf te informeren. "Maar we vliegen niet dagelijks boven steden, dus ik kan begrijpen dat mensen geschrokken zijn. Als ze hinder hebben ervaren kunnen ze een klacht indienen op defensie.nl."

AT5

Bij het restaurant van het Eye Museum hadden de gasten prima zicht op de heli's.

AT5

De Apaches kwamen ook even buurten op het Marinecomplex.

Mick Moolhuizen

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938