Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

'Misbruik gehandicaptenparkeerkaart loopt spuigaten uit'

28 september 2022, 21.56 uur · Aangepast 29 september 2022, 14.38 uur · Door AT5

Een agent van de Amsterdamse politie slaat op Linkedin alarm over autobezitters die onterecht een gehandicaptenparkeerkaart gebruiken. Volgens hem gebeurt er veel te weinig om misbruik aan te pakken. 

De website Autoblog ontdekte het Linkedinbericht. "Er is een systeem bedacht dat de pakkans zeer klein maakt en gecombineerd met de almaar stijgende parkeertarieven maakt dat bij aantreffen van een auto met een Amsterdamse GPK op een Amsterdamse gehandicaptenparkeerplaats algemeen er een kans van 1 op 10 of zelfs minder is dat het voertuig er terecht staat", schrijft de agent.

Quote

"Acht kaarten volledig gecontroleerd, zes ingenomen wegens misbruik"

agent

Vorige week controleerden handhavers en agenten de eigenaren van auto's met een gehandicaptenparkeerkaart.  "Acht kaarten volledig gecontroleerd, zes ingenomen wegens misbruik. 75 procent dus en bij eerdere acties lag het percentage zelfs hoger."

Hij spreekt van schrikbarende cijfers. "Gemeentes lopen tonnen aan parkeerbelasting mis en daadwerkelijk gehandicapten kunnen vaak geen plek meer vinden." Volgens hem nemen vrijwel alle stadsdelen het probleem niet serieus.

Gekoppeld aan persoon

Bezitters van een  Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK) mogen op een aantal plekken in Europa gratis parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Ook is de kaart gekoppeld aan de persoon in plaats van het kenteken. In Amsterdam krijgen bewoners een gratis parkeervergunning waarmee ze in de hele stad mogen parkeren. Bovendien mogen ze hun auto overal neerzetten, ook als het geen officiële parkeerplek is. 

Het systeem maakt het volgens de agent lastig om effectief te controleren. Hij zegt dat het handhavers alleen lukt als de bestuurder toevallig bij zijn of haar auto is. Als agenten hen helpen kan dit makkelijker gaan, maar dit zou veel te weinig gebeuren. Ook zouden leidinggevenden hun handhavers niet vaak de gelegenheid geven om het gebruik van de gehandicaptenparkeerkaarten te controleren. 

Quote

"De kaart van een overledene was drie jaar na het overlijden nog steeds in gebruik"

AGENT

Verder wijst hij erop dat de boete voor misbruik is verlaagd van 400 euro naar 310 euro. "We zijn al gevallen tegengekomen waarbij de kaart van een overledene drie jaar na het overlijden nog steeds in gebruik was. De boete woog dus absoluut niet op tegen het genoten voordeel." Geld of familiedrama zijn volgens hem moeilijk te weerstaan. "We hebben nog een hoop te doen."

Eind vorig jaar werden er nog twee eerder ontslagen ambtenaren van de gemeente veroordeeld tot taakstraffen vanwege fraude met gehandicaptenparkeerkaarten. Meerdere afnemers kregen ook taakstraffen en een boete.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938