Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lieveheersbeestjes, pottenbakken en Tante Truus: de Straten bezoekt het Bachplein

29 september 2022, 18.00 uur · Aangepast 29 september 2022, 21.20 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we op het Bachplein in Oud-Zuid.

Het Bachplein staat bekend om haar prachtige plantsoen en de mooie huizen eromheen. Velen kennen de plek van het gedenkteken van Truus Wijsmuller-Meijer dat zich op het plantsoen bevindt. Het Bachplein kreeg op 7 mei 1929 haar naam, een vernoeming naar een wereldbekende componist: Johann Sebastian Bach. Is een bezoek aan dit plein even rustgevend als de muziek van Bach?

Jan is 15 jaar werkzaam geweest bij een supermarkt en heeft nu een “tussenjaar”. Surfen, lezen en televisie kijken. Hij is op het Bachplein komen wonen omdat hij geen bovenburen meer wilde hebben. De rust kan hij hier zeker vinden, op een ding na: de verhitte discussie over een omgevallen boom. Jan vertelt dat de boom destijds geplant is als protest tegen de abortuskliniek in de straat. Storm Eunice maakte dit jaar abrupt een einde aan dit protest.

Even later staan we in de blinkende marmeren woonkamer van Nikki. Ze heeft een bijzondere hobby: lieveheersbeestjes. Zo spaart ze theedoeken, ballonnen, onderzetters, koelkastmagneten in de vorm van het rood met zwarte insect. Vroeger was Nikki persfotograaf en daardoor kwam ze op de meest bijzondere plekken.

Floor woont samen met haar vrouw en twee kinderen op het Bachplein. Ze is pottenbakker en neemt ons mee voor een kijkje in haar atelier achter in de prachtige groene tuin. Sinds januari heeft Floor van haar hobby haar baan gemaakt. Af en toe staat ze zelfs op de markt met haar producten. Toen Floor net kwam wonen op het Bachplein vond ze het wel erg stil, nu dat ze gewend is aan de rust noemt ze het ook wel een dorp.

De Straten van Amsterdam is ook op  YouTube  te vinden. Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]