Start van hoofdcontent

Koopkrachtcrisis

nl

Kinderen ontbijten met Halsema: "Alle leerlingen moeten een ontbijt krijgen"

3 oktober 2022, 20.00 uur · Aangepast 3 oktober 2022, 20.11 uur · Door Flip Linssen

Een groep van 30 kinderen van de Barbaraschool uit Oost kwam vanochtend met de hele klas naar het stadhuis. Ze mochten samen met burgemeester Halsema ontbijten om zo stil te staan bij het belang van goed ontbijten. Door de stijgende armoede hebben steeds meer ouders in de stad moeite om de broodtrommel van hun kinderen goed te vullen. 

AT5

"Het is de motor waar je de hele dag op moet draaien, het geeft je energie." Dat is het belang van ontbijten volgens de burgemeester. En daarbij staat ze vandaag stil bij de aftrap van het burgemeestersontbijt. Een van de dertig kinderen vraagt de burgemeester wat zij elke dag ontbijt. "Een banaan", zegt ze met een beetje schuld in de ogen. "Dus ik weet eigenlijk niet of ik het helemaal goed doe."

Vorige week maakte het kabinet bekend dat er 10 miljoen euro zou worden vrijgemaakt voor gratis lunch. Dit omdat er steeds meer gezinnen in armoede leven. Door de prijsstijgingen kunnen steeds meer ouders de broodtrommel van hun kind niet meer vullen en ook het ontbijten schiet er mee in.

"Ik vind dat dat niet mag", zegt een meisje terwijl ze haar broodje eet. "Als je niet ontbijt ben je niet fit en voel je je slecht." Een jongetje vult haar aan: "Dan kun je minder goed functioneren." Volgens  Els Gutter van bakkerij Kees Gutter hebben ze helemaal gelijk: "Als een kind goed eet, leert het beter en heeft het meer energie voor de hele dag. Het is heel erg dat steeds meer kinderen dit niet lukt."

Quote

"Ons college is hard bezig om ontbijt op school voor elkaar te krijgen"

femke halsema - burgemeester

Gratis van de gemeente?

Burgemeester Halsema deelt de zorgen over dit toenemende probleem. Verschillende scholen in de stad, waaronder de OSB in Zuidoost, proberen kinderen op school te laten ontbijten. "Als je een ontbijt maakt voor alle kinderen, dan hef je ook de verschillen tussen kinderen op."

De kinderen staan daar positief tegenover: "Ik zou wel op school willen ontbijten, dat is ook nog eens gezellig", zegt één van de leerlingen. Daar hoopt ook de burgemeester op. "Ons college, Marjolein Moorman voorop, is hard bezig om ontbijt op school voor elkaar te krijgen. Het is in eerste plaats de verantwoordelijkheid van de wethouder, maar ik steun haar volop." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938