Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Liveblog: gemeenteraad in debat over begroting 2023 tijdens Algemene Beschouwingen

5 oktober 2022, 12.55 uur · Aangepast 5 oktober 2022, 21.31 uur · Door Nicolai Brannan

In de gemeenteraad vinden woensdag en donderdag de Algemene Beschouwingen plaats. Alle partijen in de raad geven hun mening over de begroting 2023 en de plannen van het stadsbestuur voor volgend jaar. In dit liveblog houden we u op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen.

5 oktober 2022, 21.05 uur

Debat afgelopen

De behandeling van de begroting 2023 in de gemeenteraad is voor nu afgelopen. We sluiten hierbij dan ook het liveblog over de Algemene Beschouwingen af.

5 oktober 2022, 21.04 uur

Wethouder Pels (GroenLinks): "Nu geen extra geld nodig voor isolatieoffensief"

Er is op dit moment geen extra geld nodig voor het Amsterdamse isolatieoffensief, dat zegt wethouder Zita Pels van Duurzaamheid in de gemeenteraad. "Eind oktober komen we met een plan voor de komende twee jaar. We hebben geen 700 miljoen nodig. Het gesprek over extra middelen moet komen als we plannen maken voor de lange termijn."

Volgens Pels gaan de isolatieplannen van de stad werken als vliegwiel. "Elke euro die wij investeren, zorgt ervoor dat meerdere euro's door anderen worden uitgegeven. Bijvoorbeeld bij de VVE’s: daar kunnen wij subsidie voor beschikbaar stellen als aanvulling op een andere investering voor verduurzaming. Om zo ervoor te zorgen dat de gehele investering veel groter wordt."

Over het budget dat beschikbaar is voor bezoeken aan de dierenarts door minima, de zogeheten ADAM-regeling, zegt de wethouder dat er, als het nodig is, extra middelen beschikbaar kunnen komen. Wel zegt Pels, na vragen van de Partij voor de Dieren, dat er op dit moment sprake is van een onderbesteding en dus nog geld over is.

5 oktober 2022, 20.29 uur

Deur op kier voor minimaregeling voor nog grotere groep, zorgen over woningbouw

Marjolein Moorman, wethouder Armoedebestrijding, heeft de deur op een kier gezet om de minimaregelingen voor een nog grotere groep beschikbaar te maken. In de begroting 2023 is al geld vrijgemaakt om dit percentage van 120 naar 130 procent van het sociaal minimum te laten stijgen. Ze geeft wel een kleine waarschuwing: "Doe het dan wel structureel, niks is erger dan een armoedeval."

Reinier van Dantzig, wethouder Woningbouw, uit zijn zorgen over de ontwikkelingen op de markt. "Ik was afgelopen maandag op een bijeenkomst van investeerders. Daar waren partijen die overwegen te gaan bouwen in Amsterdam. Er is bij hen onzekerheid over de opbrengsten, nieuwbouw koopwoningen worden op dit moment slecht afgenomen vanwege de hoge rente, en er is onduidelijkheid over de plannen van Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) over de maximalisering van de middenhuur." Of de doelstelling de komende jaren van de gemeente om 7500 woningen per jaar te bouwen gehaald gaat worden, is nog maar zeer de vraag.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat veertig procent sociale huur, veertig procent middeldure huur en twintig procent dure huur en koop wordt gebouwd in de stad. Van Dantzig zei dat het met de huidige onzekere markt het op dit moment het belangrijkste is dat er blijft gebouwd worden in Amsterdam. Op vragen van Boomsma (CDA) of daarmee de ambities van de stad (40, 40, 20) niet heilig zijn, gaf de wethouder geen concreet antwoord.

5 oktober 2022, 20.11 uur

Wethouder financiën Van Buren (PvdA): "We gaan ook met een kam door onze eigen organisatie"

Hester van Buren, wethouder financiën, gaat tijdens de Algemene Beschouwingen in op de begroting 2023 en de vragen uit de raad.  "Ik heb het debat, de beschouwing met veel belangstelling gevolgd. De hele wereldproblematiek werd erbij gehaald", zegt de PvdA’er, die daarmee doelt op de inbreng van FvD-er Van Schijndel. "We maken ons grote zorgen over de bestaanszekerheid van Amsterdammers. We zien dat velen het moeilijk hebben."

Volgens Van Buren is de begroting zonder grote politieke verschillen tot stand gekomen. "We hebben oog voor Amsterdammers." Tegen Volt zegt ze dat er een publieksvriendelijke versie is gemaakt van de begroting, maar ze erkent dat dit nog niet perfect is. "Ik weet, we zijn er nog niet. Maar we hebben wel stappen gemaakt."

Over de grote financiële zorgen van Amsterdammers zegt ze verder: "Als gemeente kunnen we niet de grote problemen oplossen, we kunnen niet aan inkomenspolitiek doen. We hebben als college gekeken hoe we de meest kwetsbare groepen, het mbk en maatschappelijke instellingen kunnen steunen." Het college maakte hiervoor tientallen miljoenen vrij als steunfonds. 

De wethouder noemt de schuldengroei van de stad, waar veel zorgen over zijn in de raad, nog steeds verantwoord. "Het overschrijden van de 130 procent norm zorgt niet voor kritiek bij onze toezichthouder, de provincie." Wel deelt ze de zorgen over het niet meer rond krijgen van de begroting per 2026. "We krijgen meer taken, maar minder geld."

Het college gaat kritisch kijken naar de nut en noodzaak van alle geplande investeringen. Ook wordt de eigen organisatie tegen het licht gehouden. "We gaan een extern bureau inhuren om te ondersteunen bij de bestuursopdracht. Vreemde ogen kijken mee", zegt Van Buren. "We willen geen taboes hebben."

Over de tegenbegroting van de VVD zegt Van Buren: "Wij waarderen het dat u een tegenbegroting heeft ingediend. Ik ga het met zeer veel interesse lezen. Wij staan altijd open voor goede plannen."

5 oktober 2022, 19.27 uur

Debat hervat

De Algemene Beschouwingen gaan om 19:30 uur verder. Het college gaat dan reageren op de eerste termijn van de gemeenteraad.