Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema wil verkoop en gebruik van cocaïne het liefst toestaan: "War on drugs werkt niet"

7 oktober 2022, 12.28 uur · Aangepast 7 oktober 2022, 13.00 uur · Door AT5

Burgemeester Femke Halsema vindt dat gebruik en verkoop van cocaïne niet langer strafbaar zou moeten zijn. Ze tekent daarbij wel aan dat dat niet realistisch is, omdat daarvoor volgens haar niet genoeg politieke steun is. Volgens Halsema moet er iets veranderen omdat de 'war on drugs' niet werkt.

Dat zei ze vanochtend bij de opening van een congres met een aantal Europese ministers over georganiseerde misdaad, georganiseerd door minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. Ministers of hun vertegenwoordigers uit België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje waren aanwezig. 

Halsema zei ook dat ze niet denkt dat het decriminaliseren van de verkoop van cocaïne ook echt gaat gebeuren, omdat daarvoor volgens haar niet genoeg politieke steun is. "Laten we de feiten onder ogen zien: de 'war on drugs' werkt niet. Inbeslagname werkt niet. En regulering van cocaïne is ook niet in beeld. Ik hoop dat we het erover eens kunnen zijn dat we een alternatieve strategie moeten formuleren."

De aanpak van drugs moet volgens Halsema uit drie delen bestaan, namelijk het geweld en het aantal wapens op straat terugbrengen, de economische en sociale ontwikkeling van bepaalde wijken en buurten ondersteunen, en het in kaart brengen, verstoren en afsnijden van illegale geldstromen.

Ze haalde bij haar toespraak de moorden op Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum, de broer van kroongetuige Nabil B., Redouan, en de vergismoord op de 17-jarige Mohammed Bouchikhi aan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938