Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsbestuur wil andere locatie voor De Meervaart, in hoek van Sloterplas

24 oktober 2022, 18.15 uur · Aangepast 24 oktober 2022, 18.57 uur · Door AT5

Als het aan het stadsbestuur ligt, komt het nieuwe gebouw van theater de Meervaart in een hoek van de Sloterplas. Het gaat om de hoek waar de Cornelis Lelylaan en Meer en Vaart samenkomen. Dat is een andere locatie dan eerder genoemd. 

Wethouders Reinier van Dantzig (Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling) en Touria Meliani (Kunst en Cultuur) hebben de gemeenteraad vanmiddag geinformeerd. In de brief schrijven ze dat de nieuwe plek in de hoek als 'meest passend bestempeld' is, mede vanwege 'de cultuurhistorische en landschappelijke waarden'.

Beide wethouders schrijven dat het nog steeds om een 'waterlocatie' gaat. "Hoewel het waarschijnlijk is dat veel mensen bij ‘de’ waterlocatie denken aan een nieuw gebouw pal tegenover het huidige gebouw voor de Meervaart, zijn we uitgekomen op een optie in de zuidwesthoek van de Sloterplas als het meest passende." Eerder werd de zuidwestoever nog als locatie genoemd, maar dat is dus een andere plek dan de zuidwesthoek.

De onderzochte locaties, de onderste optie (optie Zuid) is het geworden:

Het gebouw wordt minimaal 6.600 vierkante meter en maximaal 9.000 vierkante meter groot. De maximale hoogte is 30 meter. Op beide oevers wil de gemeente een circa 600 meter lange doorgaande '(wandel)promenade'. 

Quote

"De nieuwe Meervaart is als publiekstrekker gelegen aan deze promenade"

gemeente amsterdam

"De promenade kent een hoogwaardige en groene inrichting met verschillende sferen", schrijft de gemeente. "De nieuwe Meervaart is als publiekstrekker gelegen aan deze promenade. Aan de promenade worden de urban sport- en speelvoorzieningen en de verblijfsmogelijk-heden (banken en zitplekken) uitgebreid. "

Omstreden

Het plan voor het nieuwe gebouw van de Meervaart is al jaren omstreden. Buurtbewoners vinden het zonde dat er in de Sloterplas gebouwd wordt. Ook wijzen critici op de hoge kosten van het project. Verder was er kritiek op het participatieproject, bewoners die hun mening gaven voelden zich niet serieus genomen.

Bewoners en andere belanghebbenden kunnen vanaf vandaag tot en met 4 december 2022 een zogenoemde inspraakreactie geven. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938