Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Glennis Grace tijdens zitting over supermarktincident: "Probeerde het alleen te sussen"

26 oktober 2022, 20.10 uur · Aangepast 27 oktober 2022, 12.52 uur · Door Flip Linssen

"Een moment van volledige verstandverbijstering", zo omschreef Glennis Grace de gebeurtenis in februari, toen ze met een groep van zes man verhaal kwam halen in de Jumbo. Het incident ontaardde in een knokpartij waarbij medewerkers van de supermarkt werden geschopt en geslagen. Vandaag zat de 44-jarige Amsterdamse samen met vier andere verdachten in de rechtszaal, waar ze hoorde dat het OM een taakstraf van 200 uur en één maand voorwaardelijk tegen haar eiste.

"Het enige wat ik aan het doen was, was de boel proberen te sussen en mijn zoon bij me houden", was het verweer van Grace. "Ze probeert mij hier weg te trekken van de medewerker", stipte haar ex aan om haar bij te staan. Vandaag werden de camerabeelden die door de beveiligingscamera's in de Jumbo zijn gemaakt grondig geanalyseerd tijdens de zitting. Glennis bleef kalm en koos haar woorden gedurende de hele dag nauwkeurig.

Quote

"Ik wil jullie in de ogen kijken: sorry voor hetgeen wat jullie is aangedaan"

glennis grace tegen de slachtoffers

Het OM spreekt van voorbedachte rade omdat de zangeres zich tijdens het gehele incident van een half jaar geleden vaak genoeg had kunnen terugtrekken. Zo zou ze na het idee om te komen, al bij kunnen trekken. Of ze had kunnen vertrekken toen het uit de hand liep. Volgens haar advocaat kon er van voorbedachte rade geen sprake zijn, omdat ze gedurende die hele tijd nog boos was. 

AT5

E-sigaret in de Jumbo

Het incident in de supermarkt aan de Westerstraat in de Jordaan vindt plaats op 12 februari. De zoon van Grace zou eerder een e-sigaret, ook wel vape, hebben gerookt in de winkel. "Ik heb even geturfd. Dertien keer rookt hij en blaast hij uit", zegt de rechter vanochtend als hij de situatie beschrijft.

De toen 15-jarige jongen werd die avond door het personeel aangesproken op zijn gedrag en zou vervolgens hardhandig de supermarkt uit zijn gezet. Vervolgens vertelde hij thuis tegen zijn moeder wat er was gebeurd. Nadat de beelden van die gebeurtenis in de rechtszaal waren bekeken, is de conclusie van de zangeres: "Inderdaad, het verhaal was wel iets anders wat hij vertelde."

Ook gaat het over een situatie in een kassakantoor waarbij Grace een van de supermarktmedewerkers te lijf ging. De 'harde duw' in het gezicht is te zien op de beelden. Ze zegt dat de medewerker haar uit heeft gelachen, dit was te zien door de mimiek onder zijn mondkap. 'Is het een knietje of niet', daarover discussiëren de rechters en advocaten uitgebreid. "Wat ik zie dat ik mijn knie omhoog trek." Maar volgens haar advocaat mag dat door de rechters niet direct gezien worden als 'knietje'. 

Haar ex, de enige verdachte die vandaag zonder advocaat verschijnt, heeft zijn woordje klaar in de rechtbank. Wanneer het over de uitingen gaat die hij richting de supermarktmedewerkers heeft gemaakt, hij citeert zelf met "Heb je met je poten aan een kind gezeten?", zegt hij: "Ik ben een Amsterdammer, dus voor mij is dat iets normaals."

Quote

"Ik ben voor het eerst echt bang geweest dat er iets met me zou gebeuren. Dat ik knock-out zou gaan, of misschien wel erger."

een van de slachtoffers

Vrees voor het leven

Grace biedt haar excuses in de zaal aan aan de slachtoffers. "Ik wil jullie hierbij in de ogen aankijken: sorry voor hetgeen dat jullie is aangedaan." Ze raakt hierbij geëmotioneerd. Haar advocaat vertelt dat hij heeft geprobeerd contact te leggen met de slachtoffers en hun advocaat. Die wilden daar volgens hem en Grace niets van weten. Ook de andere verdachten bieden hun excuses aan. "Ik moet niet zomaar van een verhaal uitgaan dat me wordt verteld. Elk verhaal heeft twee kanten", laat de jongste aanwezige verdachte, het neefje van Grace, weten.

De drie slachtoffers die bij de zitting aanwezig zijn, de supermarktmedewerkers, worden bijgestaan door hun advocaat. Hij vertelt dat ze voor het eerst ooit hebben moeten vrezen voor hun leven: "Ook was er angst dat de groep terug zou komen."

De slachtoffers geven aan dat ze nog iedere dag bezig zijn met het incident. "Er kwamen cameraploegen de Jumbo in en mijn moeder werd zelfs door het AD gebeld." Zijn collega uit de supermarkt, ook een van de slachtoffers, vindt het lastig verwoorden en snapt niet dat zulk "zinloos geweld" heeft kunnen gebeuren.

Media-aandacht

"Mijn carrière is gecanceld", zegt de zangeres als ze het woord mag nemen van de rechter. "Op dit moment heb ik geen inkomen. Kon ik het terugdraaien, dan had ik dat gedaan." Haar advocaat Kerem Canatan staat haar bij. Als het hier niet om een bekend figuur zou gaan, zou dit niet zo groots worden behandeld als nu, denkt hij. Dit licht hij in de rechtszaal toe door middel van een video waarin besprekingen in verschillende media te zien zijn. "Of zij weer aan het werk kan is nog de vraag, eerst moet de uitspraak nog komen." Volgens het OM is daar bij het bepalen van de eis al rekening mee gehouden, maar dat gelooft de advocaat niet.

AT5

Voor bedreiging geen bewijs

De verklaringen van de slachtoffers zijn volgens de Officier van Justitie betrouwbaar omdat ze overeenkomen met de camerabeelden die worden getoond. De rol van de zangeres is volgens het Openbaar Ministerie het slaan en schoppen en het aanmoedigen van mishandeling, daarbij zou ze een aansturende rol hebben gehad.

Dat er sprake is geweest van voorbedachte rade is volgens het OM af te leiden uit de tijd die ze heeft gehad om "te beraden". Voor de bedreiging door Grace is volgens het OM niet genoeg bewijs, enkel die van een medewerker. "En degene die zou zijn aangevallen, heeft dat zelf niet verklaard." Om deze redenen eist het OM een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van 1 maand met een proeftijd van 2 jaar. Ze sluit de dag af met medeleven naar de slachtoffers: "Ik hoop dat de slachtoffers stap voor stap hun leven weer kunnen opbouwen. En dat hoop ik ook voor mezelf."

De zoon van de zangeres en de vriend met wie hij in de supermarkt was staan morgen, op donderdag 27 oktober, voor de rechter. Dat omdat dit minderjarige verdachten zijn, die zittingen zijn besloten. Op 9 november volgt de uitspraak van de rechtbank.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938