Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Politie liet vorig jaar bijna 1400 zaken liggen vanwege capaciteitsgebrek

1 november 2022, 22.16 uur · Aangepast 1 november 2022, 22.55 uur
Door AT5 · Foto: Martin Damen

In de politieregio Amsterdam konden 1375 zaken vorig jaar niet opgepakt worden omdat er te weinig personeel was om onderzoek te doen. Het ging bijvoorbeeld om mishandelingen, diefstallen en fraudegevallen.

Dat laat burgemeester Halsema weten in antwoord op vragen van D66-raadsleden Ilana Rooderkerk en Rob Hofland. De twee raadsleden vroegen om informatie over de Amsterdamse situatie naar aanleiding van een nieuwsbericht van de NOS waaruit bleek dat de politie vaker zaken moet laten liggen. 

Niet vaker

Zaken die ook bleven liggen zijn vermogensdelicten, cybercrime, diefstallen van scooters en fietsen, vernielingen en winkeldiefstallen. Het gaat bij al deze categorieën om meer dan vijftig zaken. "Vergeleken met andere delen van het land zijn deze type zaken in de eenheid Amsterdam niet vaker blijven liggen", schrijft Halsema. 

Volgens Halsema speelt het belang van het slachtoffer een grote rol bij de afweging of een zaak wel of niet wordt opgepakt. "Dit is met name het geval bij ernstige delicten, zoals zeden, geweld, moord. Daarnaast zijn de volgende indicatoren van belang: de impact die een zaak heeft, de haalbaarheid van een zaak en het beoogd effect dat het doorzetten van een zaak kan hebben."

Transparant

Halsema stelt dat slachtoffers geïnformeerd worden als hun zaak niet wordt opgepakt. "Het is belangrijk dat de politie naar slachtoffers transparant is over de keuzes die worden gemaakt en dat slachtoffers zich gehoord voelen." Wie het niet met de beslissing eens is, kan een klacht indienen of het OM vragen opnieuw naar de beslissing te kijken.

De eenheid Amsterdam bestaat ook uit Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Diemen, Ouder-Amstel, Duivendrecht, Weesp, Kudelstaart en de Kwakel. Losse cijfers voor alleen de gemeente Amsterdam worden door de politie niet bijgehouden. 

Prioriteiten van de politie, het OM en de gemeente volgens Halsema:

1. zorg voor sterke en veilige buurten;
2. aanpak jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit;
3. toenemende drukte en groei;
4. tegengaan van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit;
5. voorkomen en bestrijden van (dreigend) terrorisme en radicalisering;
6. bestrijding discriminatie en tegengaan van intolerantie;
7. cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit;
8. blijven voorkomen en opsporen van High impact Crimes;
9. zorg voor slachtoffers en kwetsbare groepen

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938