Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema verplaatst demonstratie met omstreden Icke naar Museumplein

3 november 2022, 07.25 uur · Aangepast 3 november 2022, 11.36 uur · Door AT5

De demonstratie van Samen voor Nederland, waar de omstreden Britse complotdenker David Icke zou spreken, is door burgemeester Halsema verplaatst naar het Museumplein. Samen voor Nederland, de koepel van organisaties die achter het protest zitten, heeft laten weten dat het naar de rechter stapt.

De manifestatie staat op zondag 6 november gepland en zou aanvankelijk op de Dam gehouden worden. De driehoek (burgemeester, politie en justitie) is bang voor ongeregeldheden omdat er ook drie tegendemonstraties zijn aangekondigd.

Flickr / Tyler Merbier

Vooral de aanwezigheid van spreker David Icke is omstreden. Eerder lieten Halsema, politie en justitie al weten de komst van Icke zeer ongewenst te vinden. Vorige week verzocht de driehoek Icke nog om af te zien van zijn komst ''vanwege zijn antisemitische en kwetsende uitspraken in het verleden."

Risico's

Icke onderzoekt naar eigen zeggen al sinds de jaren '90 hoe de wereldmacht precies in elkaar steekt. Daarbij verspreidt hij ideeën uit De Protocollen van de Wijzen van Sion, een fictief document waaruit zou moeten blijken dat er al sinds de 19e eeuw een Joods complot bestaat om de wereldmaatschappij te verwerven.

"De driehoek houdt er sterk rekening mee dat wanordelijkheden kunnen ontstaan", staat er in een verklaring. "Een politieoptreden in een dergelijke situatie op de Dam brengt extra risico’s met zich mee. De nabijheid van de vele drukke nauwe winkelstraten, attracties, musea en de aanwezigheid van grote aantallen bezoekers op de zondagmiddag bemoeilijken een mogelijk noodzakelijk optreden door de politie." Onder andere het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft een tegendemonstratie aangekondigd.

Onvrede

Samen voor Nederland laat in een reactie weten ontevreden te zijn over het besluit van de driehoek. "Dit zou betekenen dat iedere tegendemonstratie ervoor kan zorgen dat een demonstratie kan worden verboden of worden verplaatst."

Eerder verzocht de gemeente de IND om Icke de toegang tot het land te ontzeggen, maar de hierop is nog niet gereageerd. Mocht Icke niet naar Nederland of Amsterdam komen, dan handhaaft de driehoek de aanwijzing tot verplaatsing, omdat het mogelijk is dat hij via een videoverbinding de demonstratie alsnog toespreekt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938