Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Verdachte van mishandeling op het Spui nu herkenbaar in beeld

30 november 2022, 13.00 uur · Aangepast 30 november 2022, 17.00 uur · Door AT5

Update 30 november: de identiteit van de verdachte is inmiddels bekend bij de politie. De aflevering van Bureau 020 is daarom offline gehaald. Lees hieronder het oorspronkelijke verhaal.

Een man en een vrouw worden afgelopen zomer door een groepje jongens mishandeld op het Spui. Ze houden daar allebei een hersenschudding en verwondingen in hun gezicht aan over. Een foto van een van de verdachten werd twee weken geleden onherkenbaar getoond in Bureau 020. De jongen kreeg twee weken de tijd om zich te melden, maar dat deed hij niet. Daarom is hij deze week in Bureau 020 herkenbaar te zien.

De man en de vrouw lopen in de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 juli rond 03.00 uur over het Spui om hun fiets te pakken. Terwijl de man zijn fiets losmaakt, valt een andere fiets in het fietsenrek om. Een groep jongens ziet dat gebeuren, komt op de man af en zegt hem dat hij de gevallen fiets op moet pakken. 

Er ontstaat een woordenwisseling tussen de man en de groep. Het vrouwelijke slachtoffer probeert de boel nog te sussen, maar de situatie escaleert volledig. De vrouw krijgt een harde klap uitgedeeld en valt op de grond. De man probeert haar te verdedigen, maar wordt zelf ook tegen de grond geslagen en geschopt, waarbij hij flink mishandeld wordt. In paniek begint de vrouw te schreeuwen en er komen meerdere omstanders aangerend. De jongens slaan daarna op de vlucht.

Builen en bloeduitstortingen

Het gaat waarschijnlijk om drie jongens. Op de foto, die een omstander na het incident maakt, is een van hen te zien. De jongen wordt ongeveer 17 jaar oud geschat. "De slachtoffers zijn behoorlijk gewond geraakt", zegt Marijke Stor van de politie Amsterdam. "Na controle in het ziekenhuis wordt duidelijk dat ze allebei een hersenschudding hebben en ook andere verwondingen in hun gezicht, zoals builen, schrammen en bloeduitstortingen. Ken je deze verdachte of ben je deze verdachte? Meld je dan bij ons."

Heeft u informatie voor de politie?
Bel dan met de opsporingstiplijn: 0800 6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000. Klik hier om andere zaken uit Bureau 020 terug te kijken.