Start van hoofdcontent

Stad

nl

Burgemeester Röellstraat wordt aangepakt: "Slinger gaat uit de tramrails"

4 december 2022, 15.10 uur · Aangepast 5 december 2022, 13.21 uur · Door AT5 Producties

De belangrijke verkeersader Burgemeester Röellstraat in Nieuw-West wordt heringericht. Autoverkeer mag straks maximaal 30 km/u rijden en er komen meer oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers. Het Verkeer gaat langs bij de werkzaamheden. 

AT5

De Burgemeester Röellstraat is een lange ontsluitingsweg in Slotermeer, vertelt directievoerder Maikel Vlietman. Eerst wordt gewerkt aan het stuk in de Lodewijk van Deysselbuurt. Daarna wordt de rest van de weg aangepakt. De weg moet overzichtelijker en veiliger worden. "De grootste verandering is dat de slinger uit de tramrails wordt gehaald, waardoor je rechte lijnen krijgt", vertelt Vlietman. Ook wordt het een 30 km/u zone en komen er nieuwe veilige oversteekplaatsen. 

De straat en de kruising, tussen de Burgemeester Röellstraat en de Burgemeester van Leeuwenlaan, is helemaal afgezet. Ook tram 13 zal straks niet meer rijden.

Buurtbewoners die we spreken zijn hier niet blij mee. "Het is heel veel gedoe, want je komt nergens meer", vertelt een buurtbewoonster. "Ik word een half jaar opgesloten in mijn huis." Al ziet ze ook de voordelen in. ''Met 30 km/u heb je minder geluidsoverlast en het is veiliger.''

Ongelukkige timing 

Ook ondernemers zijn niet blij met de afzetting. In 2021 werd de Burgemeester van Leeuwenlaan al een jaar afgezet om de straat te vernieuwen en de verkeersveiligheid te verbeteren. Nu zitten ondernemers weer tussen de opbrekingen door de afzetting van de Burgemeester Röellstraat: "De hele straat werd vernieuwd en was een jaar dicht. En nu de trambaan", zegt een fietsenmaker.

"Echt niet leuk", reageert een visboer op de werkzaamheden. Al 66 jaar heeft hij zijn viswinkel in deze straat staan. "Maar je kan er niks aan doen. Je moet je eigen erbij neer leggen."

Omleidingen

Autoverkeer

Er is een omleidingsroute via Doctor H. Colijnstraat, Ruys de Beerenbrouckstraat, Burgemeester de Vlugtlaan en Slotermeerlaan.

Voetgangers en fietsers

Fietsers worden met bebording omgeleid. Alleen aan de noordzijde van de straat kunnen voetgangers nog gebruik maken van de stoep. 

Tram

Tussen 27 maart 2023 en 5 april 2023 rijdt tramlijn 13 niet tussen Röellcircuit en het Lambertusplein. Gedurende deze periode is er een tijdelijke halte aan Slotermeerlaan.

De werkzaamheden op dit gedeelte van de Burgemeester Röellstraat zijn voor de kerst in 2023 klaar. Daarna wordt de rest van de straat aangepakt, die loopt tot aan de A10.

Werkzaamheden 5 fases, Burgemeester Roëllstraat

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad? Check: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.