Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kapper Janos zit zeventig jaar in het vak, maar van stoppen wil hij niets weten

4 december 2022, 12.55 uur · Aangepast 4 december 2022, 13.13 uur · Door Robin Antonisse

Hij werd onlangs 84 jaar, maar van stoppen wil hij nog niets weten. Kapper Janos Limp begon op zijn veertiende met knippen en is nog steeds een paar dagen per week in zijn voormalige zaak te vinden nabij het Oosterpark.

Janos Limp (midden) samen met zijn zoon Michael (links) en nieuwe eigenaar Mecha Saronjac

"Ik probeer nog steeds een beetje zo nu en dan te werken. Dat vind ik gewoon leuk. Dat trekt me gewoon. Kort gezegd: ik kan er niet buiten. Dat komt deels door de liefde voor het vak", vertelt hij terwijl hij staat te knippen.

Janos kwam op 17-jarige leeftijd tijdens de Hongaarse opstand vanuit Hongarije naar Amsterdam. De eerste paar maanden werkte hij bij papierfabriek Proost en Brandt. Nadat hij de Nederlandse taal beter onder de knie had, werkte hij in verschillende kapsalons in de stad. Een paar jaar later opende hij in 1967 zijn kapsalon in Oost.

De zoon van Janos nam in 1995 de schaar over, maar stoppen is vader nooit gelukt. "Je creëert altijd wat. Het is best een creatief vak. Met omgang van de mensen. Het is geen dood beroep. Het is een heel leuk en levendig beroep", aldus Janos.

Nieuwe eigenaar

De zaak gaat deze week over naar een nieuwe eigenaar, Mecha Saronjac, een oude buurman die als kapper nog altijd tegen Janos opkijkt. Mecha: "Zijn bewegingen, zijn kijk naar het hoofd, naar het haar, zijn bewegingen met schaar en kam. Ik denk dat als je hem zou blinddoeken, dat je niet bang hoeft te zijn dat hij in je oren knipt. Dit is echt bizar. Dat maakt mij trots."

Mecha kwam zelf tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië als 18-jarige naar Amsterdam en voelt daarom een connectie met Janos. Hij heeft beloofd dat Janos gewoon nog een paar keer per week in de winkel kan komen knippen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938